netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Wonen op 18 m2

di 17 jul 2018

Sinds april van dit jaar woont Lindsay Termorshuizen (22) aan de Willemstraat in Eindhoven. In het verbouwde voormalig kantoor van Woonbedrijf heeft ze haar intrek genomen in een Spacebox. De indeling is verrassend. Op 18 m2 heeft Lindsay het voor elkaar gekregen om een besloten slaaphoekje met garderobekast te maken, en direct daarachter een kleine living met een bankje en Tv-meubel.

Het oogt knus. “Ik ben gewend om klein te wonen. Voorheen woonde ik op 15 m2. Daar moest ik de keuken en badkamer delen. Nu woon ik helemaal zelfstandig, dat is fijn.” De keuken is klein met een tweepitter en koelkast. “Ik houd van vers koken. Met twee pitten en een rijstkoker lukt dat prima. Soms vind ik het jammer dat er geen oven in zit, dan kun je zoveel meer. Dus misschien komt die er nog wel. Dat zou precies passen.” Lindsay werkt in de buurt als woonbegeleidster in een instelling voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte mensen. “Het is fijn om zo dichtbij te wonen.”

Transformatie

Woonbedrijf heeft zo’n 79 Spaceboxen, die voorheen dienst deden als studentenhuisvesting op het terrein van de TU/e, geplaatst. Een Spacebox is een verplaatsbare, geheel zelfstandige wooncontainer met daarin een badkamer en een kleine keuken. De Spaceboxen zijn stapelbaar, voorzien van elektra en aangesloten op het riool. 27 Spaceboxen zijn letterlijk het gebouw ingeschoven en 52 zijn aan de zij- en achterkant geplaatst. Alle Spaceboxen die ‘buiten’ staan zijn met corridors aangesloten op het gebouw. In het gebouw zijn ook nog zo’n 22 appartementen toegevoegd. De woonruimtes variëren daarmee van 18 m2 tot 52 m2.

De verbouwing heeft een jaar geduurd. Met deze tijdelijke transformatie heeft Woonbedrijf 101 betaalbare huurwoningen aan de stad toegevoegd en geeft daarmee spoedzoekers en starters een kans op de woningmarkt. In de komende 10 jaar wordt het Emmasingelkwadrant, waar het gebouw deel van uitmaakt, herontwikkeld tot een nieuw woon- en werkgebied.

"Het is mooi dat mensen die anders tussen wal en schip vallen hier een kans krijgen."

Lange wachtlijst

Lindsay heeft het naar haar zin op de Willemstraat. “De druk om binnen twee maanden een huis te vinden is eraf. Voordat ik hier kwam huurde ik onder en daar moest ik plotseling weg. Terug naar mijn ouders in Helmond was geen optie. Ik sta al een tijdje ingeschreven bij de corporatie maar die hebben een lange wachtlijst.”

Inmiddels wonen er in het verbouwde kantoor 100 mensen. Best dicht op elkaar. “Je voelt het niet zo. En het is mooi dat zoveel mensen die anders tussen wal en schip vallen hier een kans krijgen. Een tijdje geleden ben ik op de open dag geweest. Toen heb ik gezien wie hier allemaal wilde wonen. Het was heel druk. Ik kan hier maximaal vijf jaar wonen en ondertussen iets opbouwen. Daarna kijken mijn vriend en ik of we samen iets kunnen huren.”

De geplaatste Spaceboxen in Eindhoven. Beeld: Woonbedrijf.

Lindsay Termorshuizen geniet van haar kleine woning. Beeld: Inge van Duijnhoven

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Kom je ook naar de Dag van de Bewoner?

Dompel je op 14 november  onder in de wereld van bewonerscommunicatie aan de hand van inspirerende voorbeeldcases en discussies met medevakgenoten.

Bekijk het programma

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren