netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Het verduurzamen van de Nederlandse daken

ma 9 dec 2019

Lars Weijers is algemeen directeur bij Weijerseikhout, gespecialiseerd in het renoveren van daken. Aan de hand van het welkomstinterview stelt hij Weijerseikhout graag voor aan het Renda netwerk.

1. Wat is Weijerseikhout voor bedrijf?

Weijerseikhout is een energieke en ambitieuze familie van dakvernieuwers. Wij zijn 60 jaar geleden gestart op het dak en hebben ons in die tijd ontwikkeld tot partner van het hellende dak. Als partner vervullen wij een inspirerende, adviserende en uitvoerende rol. Elke dag dagen wij onszelf uit om tot de beste dakoplossingen te komen. In de grote en innovatieve onderhoud- en renovatieprojecten waarin wij werkzaam zijn denken wij mee met de wensen van onze opdrachtgevers.

2. Renda houdt zicht bezig met thema's als betaalbaarheid, bewonerscommunicatie, circulariteit, ketensamenwerking, gezond wonen en energietransitie in de wijk. Welke van deze thema's vinden jullie het belangrijkst en waarom?

Wij vinden alle thema’s en belangrijk en interessant. Maar als we moeten kiezen gaan we toch voor de volgende top drie: 1) energietransitie in de wijk 2) ketensamenwerking en 3) circulariteit.

Waarom deze drie?
Aangezien wij een echt familiebedrijf zijn vinden wij het belangrijk dat onze familie ook in de toekomst kan blijven bloeien. Daarom streven wij naar de verduurzaming van de Nederlandse daken. Deze verduurzaming is een gigantische opgave. Om de klimaatdoelstellingen te behalen en voor 2050 alle Nederlandse woningen C02 neutraal te maken is er volgens ons een totale omslag nodig. Hiervoor is het belangrijk dat we de handen in één slaan, om zo de verduurzamingstrajecten versneld uit te voeren. Onze missie hiervoor is: elke dag 50 daken verduurzamen.

We vinden het dus belangrijk om de energietransitie in de wijk aan de hand van ketensamenwerkingen te behalen! Het liefst zo circulair mogelijk natuurlijk. We noemen onszelf niet voor niets duurzame dakvernieuwers ;)

3. Hoe helpen jullie de sector vooruit?

Om de duurzaamheidsopgave te halen moeten we het met z’n allen anders gaan doen dan dat we de afgelopen jaren gewerkt hebben. Om hier een bijdrage aan te leveren heeft Weijerseikhout onlangs een productielocatie geopend waar prefab-daksystemen worden ontwikkeld. Hier worden de prefab-systemen ontwikkeld en vervolgens getransporteerd naar de bouwplaats. Op de bouwplaats worden de systemen met behulp van een kraan of verreiker op het dak gemonteerd, waarbij het dak in één keer dicht wordt gelegd. Zo verschuift het werk van de bouwplaats deels naar de fabriek en van handmatig naar automatisch. Op deze manier hopen we - samen met onze partners - de verduurzamingsopgave aan te kunnen!

4. Wat is jullie toekomstvisie voor de bestaande bouw? Wat moet de sector beter doen?

Wij vinden dat de bestaande bouw zich in de toekomst nog meer zou moeten richten op industrieel maatwerk. Samen met partners denken wij dit ook te kunnen realiseren, door op de lange termijn te streven naar de LEGOlisering van complete dak- en gevelelementen. De bouwstenen kunnen dan bijvoorbeeld zo worden samengesteld dat het daksysteem compleet duurzaam is, of juist budgetproof ontwikkeld wordt. Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever. Om dit te bereiken zijn langdurige ketensamenwerkingen een must! Dit kan nog altijd beter.

5. Wat wil je zelf nog kwijt?

Wij kijken ernaar uit om alle Renda partners te ontmoeten en staan altijd open voor nieuwe samenwerkingen: #samensterk noemen we dit bij Weijerseikhout ook wel! Wil je ons na dit interview nog een beetje beter leren kennen? Wij nodigen je graag uit voor een kopje koffie op ons kantoor in Groesbeek of bij onze productielocatie in Velp.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren