Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Column - Waar ligt ons nieuwe speelveld?

28 november 2023

De boom voor ons huis is gesneuveld. Hij heeft de storm van vorige week niet weerstaan. Je zag hem door de harde wind langzaam schever gaan. De gewaarschuwde brandweer zette er de kettingzaag in en binnen een minuut lag ie. Nu staat er enkel nog een (scheefstaand) stompje van zo'n 30 cm.

Ik mis hem nu al. Reed vanochtend mijn oprit uit. Kijk uiteraard altijd naar links en naar rechts maar ik voelde me niet zeker, waar is de boom? Zit ie in mijn dooie hoek of rijd ik er veel te dicht langs? Uiteraard niet, maar meer dan 30 jaar was onze boom er wel, dat beeld ben je niet in 1 keer kwijt.

Hij groeide niet snel, elk jaar een beetje hoger en breder. Het was een acacia. De weervrouw van het Journaal had er al voor gewaarschuwd: door de intense regen van de afgelopen weken is de bodem doorweekt, door de warme herfst zitten veel bomen nog volop in het blad. Slecht gewortelde bomen lopen hierdoor bij storm een extra risico, zo dus ook de boom bij ons voor de deur.

Als je nu onze straat inloopt zie je dat er iets niet klopt. Het is als een kind dat zijn melkgebit inwisselt voor definitieve exemplaren. Buurtgenoten met dezelfde ervaring van een omgewaaide boom reageerden met: “Het duurde bij ons heel lang voordat er een nieuwe geplant werd.” Ze doelden op de snelheid binnen het gemeentelijk apparaat. Ik vermoed dat er wel veel meer bomen in de stad omgewaaid zijn en dan moet er eerst budget gevonden worden, een hovenier geselecteerd, een routing opgesteld, de hele besluitvormingsketen doorlopen en worden gewacht tot het weer gunstig is. Mogelijk zijn er veel meer obstakels die ik nu nog niet ken.

Mijn geest begint zijn eigen oplossing te verzinnen. Als ik nu een oproep doe in onze straat-app of een paar buren mee willen helpen de boom te rooien en af te voeren naar de stort. Leuke klus om dit gezamenlijk op een zaterdag te doen. En als de gemeente ervoor zorgt dat er een nieuwe boom komt, met daarbij een uitgebreide instructie: Hoe plant je een boom? Dan zou de klus snel geklaard kunnen zijn.

Deze aanpak zou wel eens heel goed kunnen passen in het thema van deze Renda-editie: nieuw speelveld. Mogelijk doe je al veel samen met je buurt- of wijkgenoten maar het kan natuurlijk nog veel meer. Denk maar eens aan energie, autogebruik, mobiliteit, onderhoud, woning verduurzamen en nog veel meer. Geen tijd voor? Dan maak je toch tijd, bijvoorbeeld door minder te Netflix-en, meer thuis te werken en vaker je buren te mobiliseren via de straat-app. Wie weet wat voor moois er van de grond komt. De eerste stap waar ik voor ga is zorgen dat er wat moois in de grond komt. Dat boomstammetje heb ik benoemd tot mijn persoonlijke nieuwe speelveld.

Wim Meijer

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren