Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Veranderende woonwensen op de huurmarkt door corona

4 februari 2021

De effecten van het coronavirus op de Nederlandse woningmarkt zullen naar verwachting over een langere periode pas echt zichtbaar zijn. Het wensenlijstje van woningzoekenden op de huurwoningmarkt lijkt daarentegen wel degelijk te zijn veranderd sinds de komst van de pandemie, blijkt uit een analyse van online platform Huurwoningen.nl.

Na de aankondiging van de eerste lockdown, half maart 2020, gingen woningzoekenden op de huurmarkt dan ook massaal op zoek naar een huurwoning met een buitenruimte. Dit concludeert Huurwoningen.nl, een van de grootste huurwoningenplatforms van Nederland, dat onderzoek deed naar het gedrag van haar websitebezoekers.

Vanaf maart nam het aantal mensen dat zocht naar een woning met buitenruimte explosief toe in vergelijking met dezelfde periode van het jaar ervoor. In april en mei 2020 werd het filter ‘balkon’ respectievelijk 77,7 en 81,3 procent vaker aangevinkt. Dat beeld veranderde de rest van het jaar eigenlijk niet. Ten opzichte van dezelfde maanden in 2019 voegden mensen een stuk vaker ‘balkon’ toe aan hun woonwensenlijst.

Ook naar huurwoningen met een tuin werd door woningzoekenden vaker gezocht. In april 2020 werd het filter 36,2 procent meer gebruikt dan in dezelfde maand in 2019. Ook in mei 2020, toen van versoepelingen nog geen sprake bleek, steeg het aantal zoekopdrachten voor een huurwoning met tuin met 42,6 procent.

In de eerste drie maanden van vorig jaar zochten er - ten opzichte van dezelfde maanden in 2019 - minder mensen naar een woning met een tuin of balkon. “We zien al langer dat mensen bereid zijn om concessies te doen vanwege de aanhoudende druk op de woningmarkt”, stelt directeur van Huurwoningen.nl Rogier Alkemade. “Mensen waren bereid om in te leveren op een buitenruimte, dat zagen we ook terug in onze cijfers. Maar sinds de komst van Corona lijken de prioriteiten van een woningzoekende te zijn veranderd; een buitenruimte werd ineens een stuk belangrijker.”

Dat mensen een buitenruimte hoger op hun wensenlijstje zetten, blijkt daarnaast uit de recordomzetten die tuincentra en bouwmarkten beleefden.1 Tuincentra zagen hun omzet in de eerste helft van 2020 zelfs met ruim 29 procent stijgen ten opzichte van het jaar ervoor.2 Van je huis een thuis maken werd nog nooit zo letterlijk genomen.

Verdeling woningen met buitenruimte

Dat het hebben van een buitenruimte zoals een tuin of balkon belangrijker werd, betekent niet dat het voor een woningzoekende makkelijker wordt om een woning te vinden. Van het totale aantal woningen dat via Huurwoningen.nl wordt aangeboden, beschikt 28 procent over een balkon en ‘slechts’ 19 procent over een tuin.3

Wie bijvoorbeeld op zoek is naar een woning in Rotterdam, vindt op Huurwoningen.nl meer dan 1.100 beschikbare woningen. Maar wanneer het filter ‘balkon’ wordt toegepast, wordt dat aantal teruggeschaald tot 471. Van het totale aantal aangeboden huurwoningen in Rotterdam beschikt dus 42,8 procent over een balkon. Woningen met een tuin zijn in Rotterdam nog schaarser: daarvan vind je er op Huurwoningen.nl momenteel 98, wat neerkomt op 8,9 procent. 3

Dennis Stello van Match Makelaars uit Rotterdam zit al vijfentwintig jaar in het vak en merkt dat mensen meer buitenruimte willen. “De muren komen zo langzamerhand op de mensen af nu ze thuiswerken.” Maar in de huursector is er minder keuze voor woningen met een buitenruimte, zeker in de stad. Woning met een buitenruimte zijn dan ook extreem populair. Stello: “Onlangs boden we een ruime woning met twee balkons aan, die werd onder de liberalisatiegrens aangeboden. Daar kwamen binnen no-time ontzettend veel enthousiaste reacties op."

In onze hoofdstad Amsterdam beschikt 37,6 procent van het aanbod op Huurwoningen.nl over een balkon, 11 procent van de woningen heeft een tuin. Een woningzoekende heeft in Amsterdam keuze uit meer dan 1.800 huurwoningen, maar daarvan blijft een stuk minder over als wordt gezocht naar een huurwoning met een balkon (677) of tuin (198).3

Geen verband tussen pandemie en trek uit de grote stad

Dat woningzoekenden meer bereid zijn om hun zoekgebied te vergroten en op zoek te gaan naar een woning buiten de grote stad, wordt niet perse gelinkt aan de pandemie. Alkemade: “Woningzoekenden kunnen bij ons een radius aangeven. Dan tonen we bijvoorbeeld ook woningen binnen een straal van 1, 3, 5 of 10 kilometer van de gekozen woonstad. We zien de laatste jaren sowieso dat veel woningzoekenden aangeven dat ze ook woningen willen zien die 10 kilometer van de aangegeven stad af liggen. Maar daar is corona geen veroorzaker van. Dat heeft meer te maken met de enorme krapte op de woningmarkt en de stijgende huurprijzen. Mensen moeten concessies doen en zijn meer bereid om te zoeken naar een huurwoning buiten de grote stad.” Volgens Alkemade is het daarom des te opvallender dat het aantal zoekopdrachten voor een woning met een buitenruimte zo is gestegen: “Een buitenruimte is voor veel mensen dus wel écht heel belangrijk.” 

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren