Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Veertig vreemden over de vloer

De eerste keer een blog schrijven, als nieuwe Renda lid, leuk! Onlangs maakte ik met onze projectleider een rondgang bij een van de projecten. Daar stuitte ik letterlijk op het onderwerp van mijn blog. Wie betreden er allemaal een woning tijdens een grote renovatie in bewoonde staat? Deze huurwoning werd van top tot teen gerenoveerd: een nieuwe keuken, badkamer, toilet, de ombouw van een collectieve naar een individuele cv-installatie en het vervangen van de elektrotechnische installatie. En dit alles in bewoonde toestand dus.

Als bedrijven in de bouwketen streven we naar zo'n kort mogelijke doorlooptijd waarbij per discipline ook nog de eigen efficiency hoog moet blijven. De trigger om mijn blog over dit onderwerp te schrijven, was de blik van de bewoner toen ik mezelf keurig aan hem voorstelde. Zijn reactie was veelzeggend, ik was het zoveelste gezicht dat hij in de afgelopen dagen in zijn woning zag. Het zijn natuurlijk niet alleen de monteurs, stukadoors, elektriciens, tegelzetters, timmerlieden,  en slopers, maar natuurlijk ook de opzichter, adviseur, de woonconsulenten, de hoofduitvoerder, projectleiders en directieleden. Mijn inschatting is dat totaal meer dan veertig mensen zijn woning betreden tijdens de looptijd van de renovatie.

Mijn vraag is of al deze mensen nodig zijn en of ze wel herkenbaar zijn voor de bewoner. Naast het feit dat de bewoner zijn hele woning op z'n kop heeft staan, moet hij ook aan alle veertig onherkenbare mensen wennen.

Natuurlijk was de bewoner erg blij dat na vier dagen flink doorwerken zijn woning weer zijn domein werd. Zou hij het prettiger hebben gevonden als er minder medewerkers door zijn woning liepen? Zou hij liever een langere doorlooptijd hebben? Zou de kwaliteitscontrole en oplevering niet anders geregeld kunnen worden? Zouden de medewerkers niet duidelijk herkenbaar moeten zijn tijdens deze renovatie ?

De complexiteit van een grootschalige renovatie in de gestapelde bouw, in bewoonde toestand, met een korte doorlooptijd, oog op efficiency en met een hoge huurderstevredenheid vraagt nogal wat van het complete bouwteam.

Blijven vragen om feedback, optimalisatie van ketensamenwerking en slimmer opnemen en opleveren. Leuke thema'svoor nu en komende projectplannen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren