netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Van het gas af kost 108 miljard

di 29 mei 2018

Het verduurzamen en gasloos maken van alle 2,1 miljoen huurwoningen in Nederland, vóór 2050, gaat maar liefst 108 miljard euro kosten. Dat is bijna 52 euro per woning. Het geld is nodig om een huis duurzaam te renoveren, af te sluiten van het gas en een nieuwe, duurzame keuken en badkamer te plaatsen.

Aedes heeft samen met woningcorporaties in kaart gebracht hoe ze vóór 2050 hun sociale huurwoningen gasloos en CO2-neutraal kunnen maken. Om de verduurzaming te kunnen financieren zouden corporaties tot 2050 elk jaar 3,4 miljard moeten investeren, naast hun andere opgaven. Dat is binnen de financiële mogelijkheden van de sector echter niet haalbaar.

Aedes voorzitter Marnix Norder: ‘Duurzaamheid is een maatschappelijke ambitie. Als Nederland het tempo wil versnellen, moet er dus wat gebeuren. Dit kabinet wil echter dat corporaties steeds meer belasting betalen en daar komt nog een volledig onlogische belasting bij. Daar kan het kabinet natuurlijk wel wat aan doen. Als dat niet gebeurt, is het allemaal niet mogelijk.’

Aanpak huurwoningen

Corporaties willen drie van de vier woningen verduurzamen door ze te renoveren tot nul-op-de-meter-woning (38 procent) of door ze maximaal te isoleren en er zonnepanelen op te installeren (38 procent). Voor de overige woningen bestaan de plannen uit het isoleren van de binnen- danwel buitenschil van het huis. Deze maatregelen leveren samen een CO2-reductie op van 70 procent. De andere 30 procent moet komen van de verduurzaming van externe energiebronnen voor huizen, zoals warmtenetten.

Reacties

bekijk ook

Nieuws

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren