Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Van 'groen' om je heen, word je blij!

3 oktober 2022

De buurttuin in De Hofstad in Den Bosch ligt er gezellig bij. De jonge boompjes en planten groeien goed. Er wordt namelijk goed voor ze gezorgd door buurtbewoner Anny Tseng. Zij kwam met het idee om de buurttuin te beplanten en trok aan de bel bij Ruben Blok van de gemeente. Hij zag haar idee wel zitten en zorgde ervoor dat er budget kwam.

Tekst en beeld BrabantWonen

Er wordt druk geklust en gekletst in de buurttuin. Het begint echt (weer) een leuke ontmoetingsplek te worden voor jong en oud. Anny woont al 15 jaar in De Hofstad. Anny: “De tuin was dor en droog toen ik hier kwam wonen. In coronatijd was ik veel thuis en om niet helemaal gek te worden van het binnen zitten, ging ik met stekjes en zaadjes aan de slag. Dat maakte me rustig, het is echt genieten. En dat gun ik iedereen. Ik hoop dat de mensen in de buurt, en vooral ook de kinderen, ontdekken hoe leuk het is om met planten en bloemen bezig te zijn.”

Van jongs af aan

Op de vraag waar haar liefde voor de natuur vandaan komt, zegt ze dat het iets van de laatste jaren is. Toch is ze altijd door planten omringd geweest. Anny: “Vroeger in Taiwan, waar ik tot mijn 10e jaar woonde, was mijn familie altijd in de weer met groen. Het was er warm, we hadden maar een klein tuintje. Toch stond alles er vol mee. Als er familie op bezoek kwam dan namen ze vaak hun oogst mee." De groene vingers heeft ze waarschijnlijk van haar moeder geërfd. “Mijn moeder heeft haar buurt in Eindhoven langzaam omgetoverd tot een groen paradijs. De potten die ze daar over heeft, krijg ik voor De Hofstad en zo kan ik het hier ook steeds mooier maken.”

Groene wijk

Groen? Moet je doen! Als het aan Ruben ligt doet iedereen mee. Hij liep eerder met de werkgroep al een rondje door de buurt en toen waren er al superveel leuke en groene ideeën voor De Hofstad. Steen eruit, groen erin. Ruben: “Hoe mooi zou het zijn als we bij die grote kale muren iets met groen doen. Of als we de ingangen van de wijk wat gastvrijer maken met bomen of struiken. Er is van alles mogelijk. Ik vind het fijn om samen met de mensen uit de buurt aan de slag te gaan. Best lastig hoor met een beperkt budget, maar ook leuk om samen met bewoners creatieve oplossingen te vinden. We beginnen klein en doen het stapje voor stapje.”

Mijn wens is dat kinderen opgroeien in een groene buurt.

Anny Tseng

Samen aan de slag

Stapje voor stapje, dat is ook Anny’s manier. Ze kijkt ondeugend en zegt: ”Nu mijn tuin vol is, ga ik verder op de stoep. Ik zet er telkens stiekem weer een bloempot bij. Mijn buurman Ben vindt het goed als ik bloempotten bij zijn schuur zet. Leuk toch?!” Ruben en Anny zijn beiden liefhebbers van de natuur en van alles wat groeit en bloeit. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. En ze zijn gelukkig niet de enigen in De Hofstad die groene vingers hebben. Anny: ”Luister, er zijn veel meer mensen die de buurt gezellig willen maken met planten en bloemen. Ik ben heus niet de enige hoor!”

Wens

Anny’s wens is dat kinderen de natuur als iets normaals zien. Dat ze opgroeien in een groene buurt. Want dat is goed en gezond voor iedereen. Groen in plaats van steen heeft ook nog andere voordelen, vertelt Ruben: “Meer groen en minder steen zorgt er ook voor dat het op de plekken waar beplanting komt minder warm wordt en dat het regenwater makkelijker de bodem in kan stromen.” Voor dat laatste heeft Anny natuurlijk ook een andere suggestie. “Kan er niet hier en daar een regenton worden aangesloten, dan kunnen we daarmee de plantjes water geven?”

Reacties

Anny Tseng en Ruben Blok in de buurttuin in De Hofstad in Den Bosch.
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren