netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Van bankgebouw naar appartement

ma 7 okt 2019

Twee jaar geleden liet binnenhuisarchitect Carlos van Dijk zijn oog vallen op het voormalige Sallandse bankkantoor aan de Hofstraat in Deventer. Hij en zijn vrouw Thea waren op slag verliefd en toverden dit rijksmonument om tot een waar pareltje. Op de benedenverdieping opende hij de deuren van zijn woonwinkel 'Carlos in Huis'. De bovenverdieping werd omgebouwd tot een luxueus appartement met aandacht voor een gezond binnenklimaat.

Het historische pand beschikt over vele karakteristieke details, zoals de entreehal met marmeren vloer en trap, de voormalige loketten van het bankgebouw en de bankkluizen in de kelder. “Dit bouwwerk heeft nog nooit een woonfunctie gekend”, vertelt Thea Witteveen. “De mogelijkheid voor ons om de bovenverdieping om te vormen tot een warm appartement op een schitterende locatie was voor ons subliem. Omdat het een rijksmonument betreft, kregen we subsidie van de provincie Overijssel. Dit betekent dat we niets konden doen zonder overleg met Monumentenzorg. Zo kozen we overal voor dubbele beglazing, met uitzondering van enkele kozijnen waar hoogwaardig monumentenglas toegepast moest worden.”

Transformatie

De transformatie van een redelijk gesloten bankgebouw naar een open en modern pand was niet in een paar dagen gerealiseerd. “Het hele pand werd vanbinnen gestript. Valse wanden werden verwijderd en de karakteristieke plafonds werden in ere hersteld. Ook werden de dichtgemetselde ramen vrijgemaakt, moest er een lift worden geïnstalleerd en werden verschillende ruimtes met elkaar verbonden. Op enkele plekken waren dikke lagen laminaat en tapijt over prachtige, meer dan honderd jaar oude terrazzovloer gelegd”, vertelt Van Dijk.

Future proof appartement

Boven in het appartement valt direct de huiselijke gezelligheid op. Zeer uniek is het dakterras langs de muur van de Lebuinuskerk. Hier waan je je in een heel mooi sprookjestafereel.  “We hadden een sterke voorkeur voor natuurlijke warme materialen zoals red cedar, ayous hout en linoleum”, vertelt Van Dijk. “En we vinden het belangrijk om bewust om te gaan met energie. Dit gebouw heeft geen gas, maar stadsverwarming. Daarnaast kozen we voor het ventilatiesysteem DucoBox Energy in combinatie met doorgedreven isolatie. We gingen op zoek naar toe- en afvoerventielen die quasi onzichtbaar zijn in de ruimte en kwamen bij de DucoVent Design ventielen uit. Deze ventielen zijn subtiel vormgegeven en zijn geschikt voor plafond- en muurmontage. Aangezien ons appartement zich in de nok van het dak bevindt was dit de ideale oplossing.”

Keuze voor balansventilatie

Bij moderne appartementen zoals deze wordt steeds meer aandacht besteed aan luchtdicht isoleren. Besparen op de energiefactuur kan immers pas effectief wanneer de woning luchtdicht is geïsoleerd. De verse lucht moet echter wel ergens vandaan komen en het liefst niet via ongecontroleerde luchtstromingen, deze zorgen immers voor warmteverliezen. Door de aan- en afvoer van verse lucht volledig te controleren met een balansventilatiesysteem voorkom je energieverliezen en benut je de reeds aanwezige warmte zo goed mogelijk.

Carlos van Dijk

Het ventilatiesysteem DucoBox Energy volgt de bewegingen van de bewoner in de woning en zal hierdoor automatisch via sensoren bepalen op welk moment er geventileerd moet worden. Hierdoor besparen bewoners op de energiekosten en dragen ze ook bij aan een vermindering van de globale CO2-uitstoot.

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Kom je ook naar de Dag van de Bewoner?

Dompel je op 14 november  onder in de wereld van bewonerscommunicatie aan de hand van inspirerende voorbeeldcases en discussies met medevakgenoten.

Bekijk het programma

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren