netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Tweede huid voor portiekwoningen Soendalaan
Robert Dingemans

di 1 mei 2018
artikel

Niet elke woningcorporatie durft het aan om portieketagewoningen naar NOM te renoveren. Waterweg Wonen ging de uitdaging wel aan. Als pilot kregen twaalf woningen uit een groter bestand van 195 te renoveren woningen de 'NOM-behandeling'. Voor het ontwikkelde 2nd Skin-concept werd nauw samengewerkt met BIK bouw, Sto Isoned, Itho Daalderop, Kingspan en TU Delft in een Europees Climate-KIC-project.

Tijdens hun onderzoek naar de mogelijkheden van NOM-hoogbouw benaderde TU Delft (Industrial Design) Waterweg Wonen en BIK bouw voor een praktische kijk hierop. Samen met de partners werd het theoretisch model van 2nd Skin uitgewerkt en overtuigd van het concept werd ervoor gekozen dit gelijk in de praktijk te brengen. Jeroen Oosthoek, manager vastgoed van de woningcorporatie, legt uit. “We hadden inmiddels besloten de portiek-etagewoningen uit 1952 niet te slopen. Ondanks de kleine oppervlakte (53 m2) zijn de woningen geliefd, mede dankzij de lage huur (€ 280 - € 400), de knusse indeling en de ligging nabij het centrum. Eén blok (de 12 pilotwoningen) wordt tot ‘Nul-op-de-Meter’ gerenoveerd. De rest krijgt label A+.”

Onno de Wal, directeur van BIK bouw, benadrukt het belang van de samenwerking bij dit project. “We hebben eerst goed nagedacht over hoe we het beste antwoord kunnen geven op deze vraag. De leveranciers Itho Daalderop, Sto Isoned en Kingspan zijn direct betrokken, zodat je maximale innovatie in het project kunt toepassen. Maar uiteindelijk zijn het de handjes op het werk die het echt Nul-op-de-Meter maken. Je kunt nog zulke goede producten hebben, als de montage niet goed is, ben je nergens. Daarom werden ook de montagebedrijven in nauw overleg met de leveranciers gekozen.”

Volgens Marieke Koolsteeg, directeur-bestuurder van Waterweg Wonen is het nog niet mogelijk om alle 195 woningen, en ook andere complexen, tot NOM te renoveren. “Uiteraard hopen we dat deze pilot ons leert hoe we het betaalbaar kunnen maken en ons zo helpt het verder op te schalen, maar zelfs als dat niet lukt hebben we deze twaalf woningen toch maar mooi gedaan.”

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren