Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

The Exploded View Beyond Building

28 september 2021

Radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning. Daarmee zijn de pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan de slag gegaan. Als partner en sponsor levert Caspar de Haan een grote bijdrage aan de bouw van 'The Exploded View Beyond Building': een iconische installatie van een huis op ware grootte dat volledig bestaat uit biobased materialen, circulaire bouwmethoden en verhalen over de veranderende waardeketen waar het onderdeel van is. Tijdens de Dutch Design Week 2021 in Eindhoven is het gebouw voor het grote publiek te zien.

The Exploded View is de verbeelding van een meerjarig onderzoeksprogramma van ‘The Embassy of Circular and Biobased Building’ waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers, samenwerken. De Embassy stelt zich actief de vraag: welke klimaat- en mensvriendelijke oplossingen zijn er te vinden en te realiseren voor de enorme bouwopgave waar Nederland voor staat?

Het begon met het ontwerpen van een maquette. Een uit elkaar getrokken huis dat met circulaire methodes en biobased materialen opnieuw is opgebouwd. “In de maquette en op een levensgrote blueprint laten we zien wat we ontdekt hebben, maar tonen ook wat we nog niet weten. We gaan in op de kwaliteiten van biobased materialen en circulaire methodieken en geven aan waar de groeimogelijkheden zitten. En we nodigen iedereen uit met ons mee te denken en te doen. Want er is zoveel kennis en er bestaat ook niet een juiste werkwijze of oplossing voor duurzaam bouwen en wonen.”, aldus ontwerper Pascal Leboucq van Biobased Creations.

Toekomst van bouwen en wonen

In de maquette zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en overmorgen verwerkt. Producten die al bestaan maar nog moeilijk hun weg naar de bouwwerf vinden tot ontwikkelingen die nog serieuze steun nodig hebben om te ontwikkelen en op te schalen. The Exploded View verwijst daarmee naar de eindeloze, potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouwwereld. “Er worden steeds meer bouwmaterialen gemaakt uit voedingsresten, textiel, rioolwater, gebouwen of zelfs onze eigen woonomgeving. We tonen onze zoektocht naar materialen die de productie cirkel zo klein en efficiënt mogelijk kunnen houden”, vertelt Leboucq.

Daarnaast is The Exploded View ook een zoektocht naar de toekomst van wonen. “Wat als we echt een omslag willen maken naar een circulaire en biobased wereld? Dan moeten we meer doen dan enkel anders gaan bouwen. Dan moeten we ook herdenken hoe we wonen en hoe we waarde geven aan onze woningen.” aldus Lucas De Man van Biobased Creations.

Caspar de Haan bouwt The Exploded View Beyond Building

Juist in de omslag naar een circulaire wereld, waarin we niet langer roofbouw plegen op de aarde vonden Caspar de Haan en The Exploded View elkaar. Volgens directeur Cas de Haan sluiten de principes naadloos aan op de ambities van zijn organisatie. “We zijn voortdurend bezig met de toekomst en willen de aarde goed achterlaten voor de generaties na ons. We werken volgens de principes van The Natural Step en willen echt vaart maken met verduurzaming. En met het niet langer uitputten van de aarde. We investeren veel in duurzaamheid en circulariteit en dit prachtige gebouw is een geweldige manier om de urgentie én de mogelijkheden naar een hoger plan te tillen.”

“Het is geweldig om te zien hoe dit gebouw vanaf de tekentafel nu daadwerkelijk gebouwd wordt. En dat we de mogelijkheid hebben om écht bij te dragen aan de ontwikkeling van biobased materialen. Concrete, toepasbare materialen voor zowel bestaande als nieuwbouw”, aldus De Haan.

Dutch Design Week

Tijdens de Dutch Design Week krijgt The Exploded View een vervolg met ‘The Exploded View Beyond Building’. Een iconische installatie van een huis op ware grootte gebouwd dat volledig bestaat uit biobased materialen, circulaire bouwmethoden en verhalen over de veranderende waardeketen waar het onderdeel van is. Na de DDW verhuist The Beyond Building naar de Floriade, waar het vanaf april weer te bewonderen is.

In het paviljoen worden bezoekers uitgenodigd om mee te denken over een duurzame toekomst. De Dutch Design Week vindt plaats in Eindhoven van 16 t/m 24 oktober. Voor meer informatie over Beyond Building kun je terecht op: https://theexplodedview.com/nl/the-exploded-view-beyond-building/

 

Reacties

Circulaire methodes en biobased materialen van vandaag, morgen en overmorgen zijn verwerkt in The Exploded View.
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren