Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Terugblik Renda bustour Akkerwinde & Albert Schweitzerflat

14 oktober 2019

Op 10 oktober namen we een kijkje bij Akkerwinde in Alphen aan den Rijn waar 199 woningen aan de hand van een hybride aanpak door Sto Isoned worden voorzien van een nieuwe schil en de Albert Schweitzerflat in Rotterdam, waarbij 175 woningen grondig zijn aangepakt door Giesbers Rotterdam.

Als eerste reden we met de bus naar Alphen aan den Rijn. In opdracht van woningcorporatie Woonforte worden in de Akkerwinde 199 woningen voorzien van een nieuwe schil met een flink pakket aan maatregelen, waaronder dakisolatie, vloerisolatie, nieuwe gevels, triple glas en mechanische ventilatie met warmteterugwin-installatie. Ook krijgt elk dak 14 zonnepanelen. Het is de grootste renovatie voor Woonforte tot nu toe. Uitvoering van de werkzaamheden is in handen van Willems Vastgoedonderhoud.

Samen met een klankbordgroep van bewoners ontwierp Bloemen Architecten het nieuwe gevelbeeld. De onderste woonlaag is voorzien van minerale steenstrips van Sto Isoned in een polymetrisch verband, de bovenste woonlaag is stucwerk. Doordat deze geveldelen in de fabriek worden gemaakt, kan het project sneller uitgevoerd worden waardoor de bewoners minimale overlast hebben van de renovatie. De kopgevels worden op traditionele wijze geïsoleerd en voorzien van minerale steenstrips, waardoor de bijzondere architectuur van de straat wordt behouden. 

Toevoeging vanuit Woonforte
Bij de Akkerwinde renoveren we naar A++ (uitzondering 1 laags woningen die gaan naar A+). De kosten voor deze renovaties zijn heel hoog. Dat is ook de reden dat Woonforte de komende jaren dergelijke renovaties niet meer uitvoert, maar wacht tot er betere technieken zijn en de kosten lager zijn. Woonforte gaat wel een isolatieprogramma opzetten en daarmee veel investeren in no-regret-maatregelen. Woonforte heeft bewust gekozen om voor de Akkerwinde wel een dergelijke investering te doen. De woningen zijn heel courant en populair. Ze liggen op een toplocatie en hebben goede plattegronden. Eengezinshuurwoningen zijn bovendien schaars in Alphen aan den Rijn. De Akkerwinde is dan ook bezit dat wij voor de lange termijn in portefeuille willen houden en dus ook opnieuw toekomstwaarde willen geven. Dat was nodig omdat de problemen in deze woningen om vergaande maatregelen vroegen.

De zogeheten Elementumwoningen zorgen al jaren voor vocht, tocht en schimmel. Tevens waren belangrijke bouwdelen: kozijnen, glas en dak technisch sterk verouderd en aan vervanging toe. Er is een groot aantal ingreepscenario’s uitgedacht en berekend. Omdat de cv-ketels al waren vervangen in 2017 zijn die gebleven. De isolatiewaarden van dak, gevel en vloer en het triple-glas maakt in de toekomst lage temperatuurverwarming mogelijk. In 2018 startte Woonforte met het voor huurders gratis installeren van zonnepanelen op alle daken van eengezinswoningen die hiervoor passend zijn. Ook de woningen van Akkerwinde worden voorzien van 14 zonnepanelen. De huur wordt na de ingreep voor zittende huurders niet verhoogd. De volledige investering gaan we niet terugzien in de waardevermeerdering. Woonforte laat binnenkort een taxatie uitvoeren naar de waarde van de gerenoveerde woningen. Dan kunnen we expliciet maken welke waardevermeerdering de renovatie heeft opgeleverd.

Vervolgens bracht de bus ons terug naar Rotterdam, waar Giesbers Rotterdam in opdracht van Woonstad Rotterdam de verduurzaming en het groot onderhoud van de Albert Schweitzerflat in Rotterdam Ommoord uitvoert. De flat van 14 verdiepingen met in totaal 175 woningen, wordt in bewoonde staat grootschalig aangepakt. Voornamelijk de omschakeling van gas naar elektrisch maakt dit project ingrijpend. Giesbers heeft hier een geheel eigen aanpak voor bedacht. Dit is in deze cluster de vierde en laatste ERA-flat, waarmee in totaal 700 woningen aardgasvrij en verduurzaamd zijn. Door bij meerdere flats samen te werken met vaste partijen is de doorlooptijd gedaald van 14 naar 8 maanden.

De werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit het energiezuiniger maken van de woningen door het beter isoleren van de gevels en het plafond van de bergingen. Het energielabel van de woningen stijgt hierdoor van E/F naar A. De gevel wordt geïsoleerd, de balkons en de galerijen opgeknapt. Ook het centrale trappenhuis, de algemene ruimtes en de entree krijgen een nieuwe uitstraling, naar het ontwerp van A3 architecten. Verder krijgen alle woningen een individuele aansluiting op het warmtenet, met warmte uit de Rotterdamse haven, en een keuken met inductiekookplaat op elektriciteit. Daarnaast worden in de huurwoningen grotendeels de badkamers en toiletten vervangen.

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.
Gluren bij de buren

Duurzaamheid zit in 3 facetten bij deze 'buurman': in innovatie, in sociale en duurzame inzetbaarheid en in grondstoffen. 

Sluit gratis online aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren