Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Terugblik Dag van de Bewoner 2022

- 21 juli 2022

Wat kan de creatieve industrie betekenen in maatschappelijke opgaves, leefbaarheid, en uitdagingen binnen de sociale woningbouwsector? Veel! Ontwerpers en kunstenaars benaderen vragen vanuit een unieke invalshoek. Ze denken out of the box, gaan voorbij aan de standaardoplossingen, en leggen nieuwe verbindingen. Tijdens de Dag van de Bewoner op 30 juni werden bezoekers meegenomen in verschillende manieren waarop de creatieve industrie kan bijdragen aan een fijne, inclusieve wereld waar mensen zich gezien en gehoord voelen.

De Dag van de Bewoner was dit jaar omgetoverd tot de Grote Buurt Spektakelshow en werd gehouden in een circustent. Bezoekers werden feestelijk ontvangen en ondergedompeld in creatieve concepten. Een serenade bij binnenkomst, samen op de foto, een anderhalve metermassage en gratis wapperservice.

Na de aftrap door Renda kregen de deelnemers meteen de mogelijkheid om elkaar te leren kennen. Er werden creatieve ideeën uit de zaal opgehaald, en naast demonstraties van creatieve concepten rondom maatschappelijke vraagstukken werd er ook uitleg gegeven wat het doel precies is van deze concepten en wat je eruit kunt halen als organisatie.

Tussendoor werd er in kleine groepjes gebrainstormd over hoe je nu iedereen bereikt, informatie ophaalt en deze vertaalt naar concrete vervolgstappen. In de pauze was er uiteraard weer volop vertier. De dag eindigde met de prijsuitreiking voor het grootste team en een hapje en een drankje.

Het viel ons op dat er drie vragen veel werden gesteld op deze dag. Onderstaand de antwoorden op deze vragen. 

  1. Leuk hoor die creatieve industrie, maar wat kost dat nou?

De inzet van creatievelingen, ontwerpers en artiesten is natuurlijk niet gratis. Uurtarieven variëren tussen de 50 en 90 euro per uur, afhankelijk van de opdracht, continuïteit en complexiteit. Veel creatievelingen zijn ZZP'ers, waardoor er weinig overheadkosten zijn. Kunstenaars zijn gewend te werken met vaste budgetten en zijn niet alleen creatief in hun werk, maar ook in hun vermogen om te kijken wat er wél kan binnen een beperkt budget. Daarnaast zijn er tal van subsidiemogelijkheden voor sociaal-culturele projecten.

  1. De projectvoorbeelden kwamen vooral uit Eindhoven. Kan dit ook op andere plekken?

Overal in het land zitten creatieve mensen. De creatievelingen op de Dag van de Bewoner hebben een groot landelijk netwerk. Een creatief projectleider gaat altijd op zoek naar lokale mensen om deze te betrekken in de uitvoering en kan indien gewenst lokale creatievelingen 'opleiden'.

  1. Ik heb leuke projecten gezien. Hoe kan ik die mijn eigen organisatie binnenhalen?

We denken graag met je mee hoe je een van de creatieve concepten rondom maatschappelijke vraagstukken in jouw buurt kunt inzetten. Zoals bijvoorbeeld Café Mediterrané: het Italiaanse ijs café, met zingende obers die huis aan huis mensen naar een bijeenkomst trekken, met een focus op het bereiken van mensen die je via enquêtes en bewonersavonden niet bereikt. Een bestaand concept wordt altijd aangepast aan de betreffende locatie en vraag.

Inspiratieboek Dag van de Bewoner
Een boek vol ideeën om mee aan de slag te gaan in jouw buurt. Van serenade voor de deur, tot koken voor en met buurtbewoners naar gigantische kleurrijke muurschilderingen. Projecten met een focus op het bereiken van mensen die je via enquêtes en bewonersavonden niet bereikt. De hulp inschakelen van een van deze creatievelingen? Een concept wordt altijd aangepast aan de betreffende locatie en vraag.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren