Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Stop het gepolder en start het klimaatkabinet!

Het moet rond de 21e eeuw zijn geweest, aan de start van het Antropoceen, dat de Hollanders ineens anders gingen bouwen. In de oude kernen van nederzettingen vinden de archeologen veel minerale bouwstoffen, zoals bakstenen en zelfs draagconstructies van beton.

Iets meer aan de buitenring van de steden worden veel resten gevonden van kunstmatige materialen. Na onderzoek blijkt dat deze zijn samengesteld uit de meest ingenieuze fossiele en chemische verbindingen. Men vermoedt dat de Hollanders met man en macht ‘De Grote Overstroming’ door de klimaatverandering hebben willen voorkomen door het isoleren van hun huizen en het toepassen van exotische metalen die we nog steeds veelvuldig aan de andere kant van de aardbol terugvinden.

Het lijkt erop alsof de Hollanders geen traditionele bouwmethoden meer mochten toepassen.

De meest raadselachtige resten worden gevonden aan de buitenzijde van de woongebieden. De zeebodem ligt daar bezaaid met skeletten en containerachtige constructies. Het lijkt erop alsof de Hollanders geen traditionele bouwmethoden meer mochten toepassen. Opvallend kleine woningen, waarschijnlijk wegens de schaarste of de noodzaak om ze te kunnen verplaatsen. De vermoedelijk biobased wanden van deze woningen zijn vergaan en duiden volgens deskundigen op een eerste besef van de samenhang der dingen.

Inmiddels weten we natuurlijk hoe het is afgelopen met Hollantis, de catastrofe was onvermijdelijk. Het polderen en praten over elkaar werd ze fataal. Toen het water ze aan de lippen stond, was het al te laat. Alleen een klimaatkabinet had Hollantis nog kunnen redden! Stop het gepolder en start het klimaatkabinet, nu!

Thijs Kurstjens
 

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.
Gluren bij de buren

Duurzaamheid zit in 3 facetten bij deze 'buurman': in innovatie, in sociale en duurzame inzetbaarheid en in grondstoffen. 

Sluit gratis online aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren