Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Stap voor stap naar CO2-neutraal wonen

9 april 2019

Frans Brouwers is teamleider Vastgoedbeheer bij Woonmeij, een woningcorporatie in de gemeentes Meierijstad en Sint-Michielsgestel. Namens Woonmeij beantwoordt hij de vijf vragen van het welkomstinterview.

1. Wat is Woonmeij voor bedrijf?

“Woonmeij is een woningcorporatie met zo’n 5100 woningen in haar portefeuille, in de Brabantse gemeenten Meierijstad (regio’s Schijndel en Sint-Oedenrode) en Sint-Michielsgestel. Woonmeij is begin 2018 ontstaan uit een fusie tussen Huis & Erf en Wovesto. Ons team bestaat uit betrokken medewerkers, die oprecht hart hebben voor onze huurders. Onze missie is duidelijk: zorgen dat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn. We hebben flinke ambities, want we willen tot 2030 zeshonderd nieuwe woningen toevoegen aan ons aanbod. Dat zijn niet alleen nieuwbouwwoningen, we kijken ook of we bestaande woningen kunnen verbouwen en nieuwe woonvormen kunnen realiseren. Ons bestaande woningaanbod moet ondertussen van topkwaliteit blijven. We staan voor goed onderhoud, voor het verduurzamen van onze huizen en comfortabel wonen. Niet alleen als het om stenen gaat, maar ook om het wonen in de buurten. We zijn heel actief in onze wijken en we zetten ons in om die leefbaar en veilig te houden.”

2. Welke van de Renda-thema's vinden jullie het belangrijkst en waarom?

“Het mooie van Renda is dat alle thema’s voor ons van groot belang zijn. Natuurlijk staat betaalbaarheid van wonen voorop, want dat is onze belangrijkste doelstelling. Woonmeij is er voor mensen met een bescheiden portemonnee. Maar de andere thema’s raken onze organisatie ook. Communicatie met bewoners is bijvoorbeeld een heel belangrijk punt, juist bij bouw- en renovatietrajecten. Organiseer je de communicatie goed, dan sta je al met 1-0 voor. Ketensamenwerking is voor ons onmisbaar bij het effectief organiseren van ons onderhoud. Onze woningen moeten van hoge kwaliteit blijven. Dat doel behalen we alleen als de samenwerking met onze ketenpartners optimaal is. Daar investeren we dan ook flink in. De ontwikkelingen op de woningmarkt beïnvloeden de strategische koers van Woonmeij natuurlijk in alle opzichten. De huidige woningtekorten en de doelen rond duurzaamheid liggen aan de basis van de keuzes die we maken.”

3. Hoe helpen jullie de sector vooruit?

“Ik denk dat kennis delen een belangrijke succesfactor is als we de woonsector verder willen helpen. Als Woonmeij hebben we ruim honderd jaar ervaring in wonen, bouwen en renoveren. Die kennis en ervaring willen we graag delen met onze partners. Samenwerking, daar gaat het om. Als sector staan we voor enorme opgaven en die realiseer je niet alleen. Gemeenten, zorgorganisaties, onderhoudspartners, bouwers, collega-corporaties: we zoeken altijd de samenwerking op, zodat we gezamenlijk onze doelen bereiken. Het bijzondere is dat onze belangen en die van onze partners hetzelfde zijn: goede, betaalbare woningen realiseren die passen bij de vraag van de markt. Die gedeelde belangen zorgen ervoor dat de basis van onze samenwerking sterk is. We willen uiteindelijk allemaal hetzelfde.”

4. Wat is jullie toekomstvisie voor de bestaande bouw? Wat moet de sector beter doen?

“Bij onze bestaande woningen blijven we investeren in kwaliteit én in duurzaamheid. We weten allemaal dat alle woningen in 2050 CO2-neutraal moeten zijn, maar niemand weet hoe dat we doel betaalbaar moeten realiseren. Het is nu belangrijk om stap voor stap te kijken waar we winst kunnen behalen als het om CO2-reductie gaat. In alle renovaties en onderhoudsprojecten die we starten, bekijken we hoe we duurzaamheid en energiezuinigheid mee kunnen nemen. Natuurlijk kijken we daarbij ook naar de kosten, want we moeten deze investeringen wel betaalbaar houden. Woonmeij vindt dat de woonlasten van huurders niet mogen stijgen. Wat de sector beter moet doen? De samenwerking opzoeken. Werk niet op eilandjes, maar vind het wiel gezamenlijk uit.”

5. Wat wil je zelf nog kwijt?

“Woonmeij is erg enthousiast over het lidmaatschap van Renda. We verwachten dat deze samenwerking een frisse wind met zich meebrengt, bij alle thema’s waar we aan werken. Natuurlijk hopen we bij te kunnen dragen aan nieuwe oplossingen voor de knelpunten waar we allemaal tegenaan lopen. Als Woonmeij zijn we van plan om proactief en creatief mee te denken, steeds onze betrokkenheid te bewijzen en onze brede kennis te delen. Alle leden van Renda zijn van harte welkom om bij ons aan te kloppen met vragen of ideeën.”

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren