Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Speel de game, bespaar energie! 

ma 1 mei 2023

Laat huurders op een leuke, interactieve manier energie besparen, samen met buurtgenoten

Huurders energie laten besparen door gedragsverandering, wordt vaak gezien als een lastige opgave. Daarom hebben we iets ontwikkeld wat daarbij helpt: een interactieve game die huishoudens (zowel huurders als woningeigenaren) spelenderwijs kennis laat maken met hun energieverbruik. Hierdoor wordt energie besparen leuk en makkelijk gemaakt. De innovatieve game is dit najaar nog kosteloos in te zetten voor woningcorporaties en hun huurders.  

De Energie Bespaar Game: 6 weken, 30 minuten per week 

Door middel van 6 online challenges leren deelnemers over energiebesparing in hun huishouden. Een challenge bestaat uit quizvragen, kleine opdrachten en kennisdeling met buurtgenoten. Deelnemers doen mee in teamverband (4-10 huishoudens). Dit zorgt voor sociale cohesie en positieve groepsdruk. Als team kun je waardevolle energiebesparende weekprijzen winnen en natuurlijk de felbegeerde hoofdprijs. Het maakt meedoen leuk, laagdrempelig en effectief.  

Voor wie?  

De Energie Bespaar Game is geschikt voor bewoners van huurwoningen (en ook woningeigenaren) die in staat zijn om de energierekening te lezen. De game is op dit moment in het Nederlands beschikbaar (b1 niveau).

Waarom?  

Woningcorporaties staan voor de opgave om verschillende doelstellingen te behalen (een CO2-neutrale woningvoorraad, transitie naar gasloos, etc.). Verder is energiearmoede een steeds vaker voorkomend probleem. Vaak wordt gedacht dat de oplossing ligt in renoveren en ontwikkeling van nieuwe duurzame huizen. Maar kleine aanpassingen kunnen ook al helpen. Denk aan het voorkomen van sluipverbruik en het aanbrengen van tochtstrip. Als woningcorporatie is het soms lastig om dit soort oplossingen?aan te reiken. En huurders hebben het gevoel dat het voor hen extra lastig is.  
Maar met de Energie Bespaar Game willen we huurders leren wat ze zelf kunnen doen om hun energieverbruik te verminderen. Zie het als een digitale energiecoach. 

Wat levert het op?

De Energie Bespaar Game is een krachtige tool. Het zorgt voor handelingsperspectief en gedragsverandering op de lange termijn, en leidt tot concreet energiebesparend gedrag onder de deelnemers.?Ook neemt het werk uit handen van woningcorporaties, waardoor kleine energiebesparende maatregelen sneller ingezet kunnen worden. 

Wat vraagt het aan tijd & investering?

Deelname aan de Energie Bespaar Game is nog kosteloos voor huurders en woningeigenaren in het najaar van 2023.  

Wie heeft de Energie Bespaar Game geïnitieerd?

De Energie Bespaar Game is ontwikkeld door SlimRenoveren, in samenwerking met The 2B Collective, gesteund door de Gideons Tribe en met hulp van de Energie Bespaar Coalitie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Ervaringen van deelnemers

De game is afgelopen maanden getest in de regio Renkum. Ongeveer 70 huishoudens hebben hier enthousiast en actief meegedaan.

Een aantal reacties van de deelnemers:

“We zijn iedere week bij elkaar gekomen om de game te spelen en daardoor heb ik nu een stuk meer contact met mijn buren!”

“Samen met mijn dochter van 9 dit spel gedaan. Leuk om te doen en we hebben weer goede ideeën opgedaan. Bank niet te dicht tegen de verwarming zetten. Mijn dochter gaat korter douchen.”

“het was soms wel moeilijk dat alles online was, maar ik vond het een erg leuke game en ik heb echt wat geleerd elke week”

“Ik game heel veel en dit was een van de meest sociale leuke en gezellige games die ik ooit gespeeld heb! Ik zag dat het interactieve heel goed gematcht werd met het fysieke: whatsapp groepje, elkaar tegenkomen op straat, taart eten samen.. Ik heb echt het verbindende element ervaren, het was heel gezellig. Iedereen die mee heeft gedaan heeft, heeft iets geleerd en iets gewonnen.”

“Oeps! Te veel water. Mijn douchekop levert 12l /min en is dus niet waterbesparend. Handig, zo'n praktische test! Gelukkig heeft mijn team net een waterbesparende douchekop gewonnen, dus die komt goed van pas.”

Contact

Heb je vragen over de Energie Bespaar Game @thuis? Neem dan contact op met Doris de Bruijn van SlimRenoveren via doris@slimrenoveren.nl .

Wil je je aanmelden voor de najaarsronde? Ga dan naar www.slimrenoveren.nl/energiebespaargame 

De online informatiebijeenkomst met een demonstratie van de game en mogelijkheid tot deelname is op vrijdag 28 april 13:30-14:30u. Meld je aan via de website of bij Doris.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren