Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

De bewoner adviseren blijft lastig

10 juli 2017

Woningen worden steeds beter geïsoleerd. Het zogenoemde 'afsluiten' van deze woningen heeft direct invloed op de vochthuishouding. Problemen worden vaak pas gemeld, als het al te laat is. Als de schimmel al op de muren staat. Bewoners hebben hun eigen beleving met betrekking tot het binnenklimaat en ventileren. Een grote reden daarvoor is dat een slecht binnenklimaat simpelweg niet zintuigelijk waar te nemen is.

Bewoners handelen vaak op comfort: geluid, tocht of luchtstromen en bedieningsgemak bijvoorbeeld. Daarnaast speelt het idee dat door ventileren het energieverbruik en dus de kosten toenemen. Uit de discussies in de werkgroep komt naar voren dat het adviseren zowel door de corporatie als door de aannemer als lastig en misschien zelfs wel als nutteloos wordt ervaren. Er is behoefte aan systemen die automatisch werken en geen problemen veroorzaken. Een fool-proof systeem waar de bewoner beperkte invloed op uit kan oefenen. Om de bewoner bewuster te maken van het binnenklimaat en de noodzaak om te ventileren, wordt een ‘luchtkwaliteit indicator’ als mogelijkheid genoemd.

Eilandjes

De kennis en technische mogelijkheden om zo’n fool-proof systeem te maken, is aanwezig. Waarom wordt het dan niet toegepast? Hier zijn diverse redenen voor. Denk hierbij aan kosten/prijs, onbekendheid, etc. maar ook wie uiteindelijk bepaald.

Om tot een goed binnenklimaat te komen te komen, moeten stakeholders meer samenwerken. In de keten wordt nog te veel afzonderlijk gewerkt. Keuzes gezamenlijk maken waarbij alle aspecten belicht worden. De leverancier/fabrikant van ventilatiesystemen moet eerder in het proces betrokken worden om gezamenlijk het ideale systeem samen te stellen en om kennis in te brengen.

Aanwezigen

Aanwezig bij de eerste sessie over een gezond binnenklimaat waren: Rob Huvers en Rob Kuijstermans van Aralco, Bart Peters van Fakro, Ben van Eerd van Eve Advies, Feicko Kooistra van WonenBreburg, William Peeters van AkzoNobel en Thijs van Lith van Hagemans.

Volgende sessie

In de volgende sessie is het doel: concretiseren. Hoe krijgen we die eilandjes bij elkaar om te zorgen voor een betere samenwerking? Wellicht kan dit plaatsvinden aan de hand van een project. Ook wordt gesproken over een specifiek dilemma: Moet je de bewoners zelf een keuze laten uit een automatisch of handmatig systeem?

Heb je iets dat je graag op de agenda wilt zetten, omdat hierover gesproken moet worden door deze werkgroep, laat het dan vooral weten via een reactie hieronder.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren