Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Samenwerking Brabantse corporaties van start voor méér houtbouw

12 oktober 2020

Houtbouw mainstream maken: dat is wat 8 Brabantse woningcorporaties nastreven. Zij zijn verenigd in het samenwerkingsverband Lente, samen goed voor meer dan honderdduizend woningen. Daarom ontwikkelden zij een speciaal reisprogramma Houtbouw, dat tijdens deze 'Week van de Duurzaamheid' officieel van start gaat. En wordt er een samenwerking opgezet met de Rijksdienst voor Ondernemend (RVO) Nederland.

Er is steeds meer aandacht voor de toepassing van biobased materialen zoals hout in de (woning)bouw. Dat moet ook, want dit is één van de manieren om bij te dragen aan het verlagen van co² uitstoot én het opslaan van co².  Maar met alleen aandacht kom je er niet.

Dat weet ook Harrie Windmüller, die als bestuurder van BrabantWonen de Brabantse ‘Lente’ woningcorporaties vertegenwoordigt. “In onze sector wordt nu al ervaring opgedaan, maar in de praktijk gebeurt er nog te weinig. Hout zou veel meer toegepast kunnen worden! Door collectief te leren van individuele projecten maken we gebruik van ons netwerk. Daarom vormen we nu een inkoopsamenwerking waarin we samen optrekken met RVO Nederland.”

Slagkracht
In 2020 zijn meer van zulke samenwerkingen (‘buyer groups’) gestart, ondersteund door het Rijk en bedoeld om ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid te stimuleren. De woningcorporaties kunnen rekenen op de kennis, expertise en het netwerk van RVO Nederland. Windmüller: “Zij willen ons ondersteunen in uren én in middelen, maar vooral met hun netwerk en expertise. Dat vergroot onze slagkracht enorm.”

Slim uitvragen
De bijdrage van de corporaties zit ‘m vooral in het verkennen welke visie en strategie nodig zijn om houtbouw uit te vragen. “Daarbij kijken we ook naar wat dit betekent voor de milieu-impact en wat nodig is voor de overgang van bouwen met steen en beton naar bouwen met hout” aldus Windmüller. “En onderzoeken we hoe bouwen met hout écht een haalbare business case kan worden. Bijvoorbeeld met slim uitvragen, en met eenzelfde manier van inkopen.”

Officieel van start
Tijdens deze ‘Week van de Duurzaamheid’ vindt de eerste bijeenkomst plaats– volledig digitaal. Dit als onderdeel van een intensief reisprogramma, waarin komend jaar wordt samengewerkt door de deelnemers en externe partners en experts. Windmüller verwacht niet dat alle bijeenkomsten volledig online zullen verlopen: “Deelnemers gaan elkaar ontmoeten, uiteraard coronaproof. Want de kracht van dit initiatief zit juist in het van elkaar leren, elkaar inspireren. We bouwen aan een sterk netwerk, aan betrokkenheid vanuit concreet samen gaan dóen. Wij zijn ervan overtuigd dat we houtbouw in Brabant zo écht kunnen versnellen.”

*Lente is een samenwerkingsverband tussen 8 Brabantse woningcorporaties: Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander,  Tiwos,  WonenBreburg en Zayaz. Met elkaar beheren zij meer dan 100.000 sociale huurwoningen. De aangesloten corporaties werken samen, dagen uit en verbinden op het gebied van verschillende thema’s, waaronder duurzaamheid.

 

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren