Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Samenspel tussen proces én zachte kant van Samenwerken

1 november 2022

Veel samenwerkingsprojecten lopen uiteindelijk anders dan vooraf voorzien. Toch zien we vaak dat er weinig aandacht is voor de samenwerkingskwaliteit, terwijl de kosten van slechte samenwerking aan het eind van de rit keihard op de rekening staan. Het gaat bij een goede samenwerking niet om de focus op óf de 'harde kant' óf op de zachte kant, maar juist in het samenvoegen van proces- en menskant in de samenwerking.

Tekst Dionne Verstegen

Hoe breng je die twee nu samen? Deze vraag staat centraal bij de interactieve Masterclass 'Samenspel tussen proces én zachte kant van Samenwerken'.

In de Masterclass op 13 oktober begonnen we met een ludieke kennismaker: trek een kaartje met een dier en vertel waarom je je hier goed in kan verplaatsen. Een leuke ijsbreker en meteen veel stof om met elkaar te delen. Er waren voldoende uitdagingen in de groep. We kozen voor de uitdaging: hoe leer je elkaar kennen en creëer je vertrouwen en begrip? 

De deelnemers gingen eerst aan de slag met een quickscan MBTI® (Myer-Briggs Type Indicator). In een korte tijd leer je jezelf en je collega’s aan tafel beter kennen. Ook behandelden we het model van Patrick Lencioni. Vertrouwen is de basis in een goede samenwerking. Leer elkaar daarom beter kennen en neem de tijd daarvoor. We zijn allemaal mens en iedereen is anders, de kracht is, hoe ga je daarmee om? Overbrug elkaars verschillen. Juist verschillen in een team maken een team sterk. Zie elkaars kwaliteiten. Stel jezelf de ‘waarom’ vraag: waarom reageert deze persoon op deze manier? Wat zit daar achter? Deze zienswijze opent perspectief. Maak heldere afspraken zodat ieders rol duidelijk is, hierdoor manage je elkaars verwachtingen en hou je elkaar scherp. En geef feedback, juist als de spanning hoog oploopt, is het belangrijk om te blijven communiceren.    

Vervolgens werd ingegaan op het toepassen van tools uit de LEAN SixSigma methodiek. Dit is een wereldwijd bewezen methodiek voor het duurzaam en aantoonbaar verbeteren van processen en organisaties. Aan de hand van het visgraatmodel hebben we oplossingen geïnventariseerd voor de uitdagingen die eerder tijdens de sessie naar voren kwamen. De structuur van dit model biedt handvatten om snel en op creatieve wijze én met inbreng van ieder lid van de groep goede ideeën te filteren. Belangrijk is een moment te nemen om je ideeën toe te lichten aan de groep: dit zorgt niet alleen voor begrip en duidelijkheid, maar is ook weer een manier om elkaar beter te leren kennen. Het gedragen antwoord van de groep was vooral te investeren in elkaar, niet alleen vooraf aan de samenwerking, maar ook zeker gedurende de samenwerking.

Over de trainers

Marion Muller is eigenaar van VISA – Vaart in Samenwerken en gecertificeerd coach voor professionals. Zij ondersteunt organisaties bij de ontwikkeling van mensen en teams en heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en bouwen aan de `zachte kant` van samenwerken. Ze zet zich graag in om de mensen bij het samenwerken wendbaar en krachtig te houden.

Simone Janiczak is eigenaar van SiJa Interimmanagement en energieke procesbegeleider van doeltreffende en klantgerichte verbetertrajecten. Simone is Lean SixSigma Black Belt gecertificeerd en ervaren in het opzetten en inrichten van processen en verbeteringen, zodat teams en organisaties uiteindelijk op eigen kracht verder kunnen.

Samen bundelen zij nu hun vakmanschap en enthousiasme en faciliteren op energieke wijze de masterclass. 

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren