Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Events

Renda Online | Managerloze organisatie

Besloten Renda event 5 september 2023

Begin je dag goed met een kop koffie en een half uurtje Renda. Deze online bijeenkomst is onderdeel van een 4-delige serie online bijeenkomsten van elk een half uur van 9 tot half 10. Elke sessie heeft een ander thema.

In deze online bijeenkomst nemen we een kijkje in de managerloze wereld van woningcorporatie Tiwos. We spraken André van der Wouw over hoe zo’n organisatie vorm heeft gekregen en wat het voor hen inhoudt.

9 jaar geleden is Tiwos gaan werken vanuit de bedoeling. Daarbij staat de leefwereld (de bewoners) centraal en niet de systeemwereld (de regels). Dit maakt het leveren van maatwerk, en dus verschil maken, een stuk makkelijker. André: “Moet je bij een bewoner maatwerk leveren dat niet past binnen onze beleidskaders, dan mag je van de gebaande paden afgaan. Luister dan naar je onderbuikgevoel en je krijgt de vrijheid bij Tiwos.”

 
In 2017 zijn ze bij Tiwos geïnspireerd geraakt door het gedachtegoed van Frederic Laloux (Reinventing Organizations). Kenmerken van zijn organisatiemodel (ook wel cyane organisatie genoemd) zijn:

  • Zelfmanagement: verantwoordelijkheid laag in de organisatie;
  • Heelheid: de mens i.p.v. de werknemer staat centraal;
  • Ontwikkeldoelstelling: doen wat nodig is.

Sinds 6 februari 2023, de start van de energetische lente, is het officieel en is Tiwos helemaal ‘los’.  Tiwos is managerloos en de 7 afdelingen zijn opgedeeld in 13 samensturende teams. “Voor ons is dit een logische stap. Onze mensen zijn opgeleid, enkele afdelingen hebben al geoefend met samensturing en we hebben al meer dan 4 jaar geen Teamleiders en MT meer.”

“We werken ook vanuit talenten. Wat zijn ieders talenten en waar ben je goed in. De één vindt het heel fijn om voor een zaal te staan, de ander maakt graag rapporten en weer de ander wil graag de bouw op. Maar dat geldt ook voor privé. Zo was er een collega in zijn vrije tijd zanger. In coronatijd bedacht hij zelf: ik zit hier uit mijn neus te eten, kan ik niet in ons seniorenproject gaan zingen.”

Maar er moeten toch ook besluiten worden genomen? Binnen de kaders mag je dat zelf doen. Daarbuiten doet de directeur dat bij Tiwos, waar alle betrokkenen bij zijn tijdens een vergadering. Zo heb je meteen meer draagvlak en kan iedereen zijn zegje doen. Besluitvorming bij Tiwos gaat hierdoor veel sneller dan vroeger.

“Natuurlijk zijn er ook regels die ons moeten helpen in de samensturing. Maar niet te ingewikkeld, per onderwerp hebben we de kaders op 1 A4tje gezet en zo zijn er tot nu toe 11 kaders beschreven die ook nog eens samensturend tot stand zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan kaders over werving en selectie, belonen of het klachtenproces. We nemen ruim de tijd om te leren en te verbeteren en over 2 jaar kijken we waar we staan.” aldus André.

Wil je meer horen over de voordelen van deze organisatievorm en hoe Tiwos dat heeft aangepakt? Schrijf je dan in en sluit online aan. 

Aanmelden
Aanmelden kan via onderstaand formulier. Deze bijeenkomst is toegankelijk voor partners en leden met een compleet lidmaatschap. Heb je vragen of lukt het inschrijven niet? Stuur dan een mailtje naar aanmeldingen@aeneas.nl of bel 073-2051010, dan maken wij je inschrijving(en) in orde.

Annuleringsvoorwaarden
Wij zorgen dat het voor iedereen een inhoudelijk, mooi event wordt. Daarom is een goede voorbereiding een vereiste. En een goede voorbereiding vraagt tijd en inzet van alle partijen. Daarom vragen we je natuurlijk om niet meer af te melden. Komt er onverwachts toch wat tussen? Dan vragen we je tijdig af te melden. Onder een tijdige afmelding verstaan wij een week voor aanvang van de bijeenkomst. Bij onverwachtse afwezigheid, mag een collega je plaats altijd overnemen.

details

Datum & tijd

Dinsdag 5 september 2023
9.00 - 9.30uur


Onderwerp

Managerloze organisatie


Locatie

Online


Kosten

Gratis voor partners en leden met een compleet lidmaatschap

In samenwerking met

Tiwos
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren