netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Ochtendtour: Kanaleneiland Utrecht

13 oktober 2016

Deel voorraad sociale huur verkopen

Marlies Krol, directeur vastgoed projecten bij Portaal: "In Kanaleneiland was de inzet het creëren van een gedifferentieerde wijk door het deels verkopen van de voorraad sociale huur, maar ook door renovatie en nieuwbouw. Dit vanuit de overtuiging dat differentiatie een leefbaarder wijk oplevert. Om dat te kunnen realiseren zijn mensen verhuisd, deels ook buiten Kanaleneiland. Een aantal mensen zijn teruggekeerd."

"Een corporatie is ervoor om het juiste vastgoed op de juiste plek tegen de goede prijs neer te zetten. Veel minder dan voorheen is de corporatie aan zet als het gaat om zorg en leefbaarheid. Dit is het gevolg van de afspraken die in de nieuwe Woningwet zijn vastgelegd over de rol van corporaties. Dat betekent in de praktijk dat bewoners een grotere eigen verantwoordelijkheid hebben, maar dat de corporatie natuurlijk wel ziet en weet waar het niet goed gaat. De corporatie kan dan zorgen dat de juiste instellingen en expertises worden ingezet om een bewoner verder te helpen. Daar houdt onze zorgplicht op."

Marlies Krol gaat samen met de leden van de GEM as-Kanaleneiland in gesprek met de andere corporaties over de samenwerking en de geleerde lessen.


 

Met de billen bloot

Voorheen ontvingen corporaties geld om de sociale leefbaarheid in wijken te verbeteren. Nu niet meer. Commerciële bedrijven springen in dit gat. Hoe zorg je voor een goede samenwerking tussen bouwers, investeerders, corporaties en gemeenten? Onze partners Heijmans en Portaal werken al sinds 2002 samen met Mitros en de gemeente Utrecht om de leefbaarheid van de Utrechtse wijk Kanaleneiland te verbeteren. Tijdens deze Renda on Tour hoor en zie je hoe ze dat aanpakken en wat de succesfactoren zijn.  

De structurele verbeteringen die Heijmans, Portaal, Mitros en de gemeente Utrecht al sinds 2002 aan het doorvoeren zijn in Kanaleneiland: Het aantrekken van nieuwe bewonersgroepen, diversiteit in bebouwing, nieuwe openbare inrichting en inzet op cultuur. Dit is hier hard nodig, want sinds de jaren '80 draagt de multicultiwijk in Utrecht Zuidwest het stempel 'probleemwijk'.

Kom tijdens deze Renda on Tour mee de wijk in en bekijk samen met onze partners wat er allemaal gedaan wordt om van Kanaleneiland weer een levendige en leefbare wijk te maken waar bewoners trots op kunnen zijn. 

Het programma is inmiddels bekend. Eerst zullen Marlies Krol, directeur Vastgoed Projecten (VGP) Portaal, en Peter van der Gugten, directeur Heijmans Vastgoed, een inspirerend verhaal vertellen over de revitalisering van Kanaleneiland. Natuurlijk is er alle ruimte om met hun in gesprek te gaan en ze de hemd van het lijf te vragen. 

MELD JE AAN VIA HET AANMELDFORMULIER HIERONDER


 

Lees ook...

details

 • Tijd 8.00-12.00
 • Locatie Portaal, Beneluxlaan 9, Utrecht
 • Onderwerp Heijmans en Portaal werken samen met andere partijen al sinds 2002 aan het imago van de wijk Kanaleneiland in Utrecht.
 • In samenwerking met Heijmans en Portaal
 • Kosten Dit evenement is gratis voor onze leden. Lid worden kan natuurlijk altijd. Geef bij aanmelding hieronder (Bent u al Renda-lid?) aan dat je lid wilt worden, dan regelen wij de rest.

Programma

 • 8.00 uurAanvang met koffie, thee en iets lekkers
 • 8.30 uurMarlies Krol, directeur Vastgoed Projecten (VGP) bij Portaal
 • 9.00 uurPeter van der Gugten, directeur Heijmans Vastgoed
 • 9.30 uurWandeling door Kanaleneiland
 • 11.00 uurTerug bij Portaal voor een klein hapje en drankje
 • 11.15 uurDe laatste vragen en opmerkingen bespreken
 • 12.00 uurEinde Renda on Tour

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren