netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Besloten Renda eventRenda bustour Akkerwinde + Albert Schweitzerflat

10 oktober 2019

Niet één, maar twee interessante projecten bezoeken. Dat gaan we doen op 10 oktober. Een heuse Renda bustour, in samenwerking met Renda-partners Giesbers Rotterdam en Sto Isoned.

Tijdens dit event leer je:

 • Hoe je bewoners meekrijgt door te zorgen voor een stukje bouw efficiëntie
 • De combinatie van prefab en in het werk aanpakken van de gevels
 • Hoe je de doorlooptijd van een project aanzienlijk kunt inkorten
 • Wat er komt kijken bij de omschakeling van gas naar elektrisch

Akkerwinde, Alphen aan den Rijn
Aan de rand van volksbuurt Zegersloot in Alphen aan den Rijn ligt de Akkerwinde. In opdracht van woningcorporatie Woonforte worden hier 199 woningen voorzien van een nieuwe schil met een flink pakket aan maatregelen, waaronder dakisolatie, vloerisolatie, nieuwe gevels, triple glas en mechanische ventilatie met warmteterugwin-installatie. Ook krijgt elk dak 14 zonnepanelen. Het is de grootste renovatie voor Woonforte tot nu toe. Uitvoering van de werkzaamheden is in handen van Willems Vastgoedonderhoud.

Samen met een klankbordgroep van bewoners ontwierp Bloemen Architecten het nieuwe gevelbeeld. De onderste woonlaag is voorzien van minerale steenstrips van Sto Isoned in een polymetrisch verband, de bovenste woonlaag is stucwerk. Doordat deze geveldelen in de fabriek worden gemaakt, kan het project sneller uitgevoerd worden waardoor de bewoners minimale overlast hebben van de renovatie. De kopgevels worden op traditionele wijze geïsoleerd en voorzien van minerale steenstrips, waardoor de bijzondere architectuur van de straat wordt behouden. 

 

Albert Schweitzerflat, Rotterdam Ommoord
Giesbers Rotterdam voert in opdracht van Woonstad Rotterdam de verduurzaming en het groot onderhoud van de Albert Schweitzerflat in Rotterdam Ommoord uit. De flat van 14 verdiepingen met in totaal 175 woningen, wordt in bewoonde staat grootschalig aangepakt. Voornamelijk de omschakeling van gas naar elektrisch maakt dit project ingrijpend. Giesbers heeft hier een geheel eigen aanpak voor bedacht. Dit is in deze cluster de vierde en laatste ERA-flat, waarmee in totaal 700 woningen aardgasvrij en verduurzaamd zijn. Door bij meerdere flats samen te werken met vaste partijen is de doorlooptijd gedaald van 14 naar 8 maanden.

De werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit het energiezuiniger maken van de woningen door het beter isoleren van de gevels en het plafond van de bergingen. Het energielabel van de woningen stijgt hierdoor van E/F naar A. De gevel wordt geïsoleerd, de balkons en de galerijen opgeknapt. Ook het centrale trappenhuis, de algemene ruimtes en de entree krijgen een nieuwe uitstraling, naar het ontwerp van A3 architecten. Verder krijgen alle woningen een individuele aansluiting op het warmtenet, met warmte uit de Rotterdamse haven, en een keuken met inductiekookplaat op elektriciteit. Daarnaast worden in de huurwoningen grotendeels de badkamers en toiletten vervangen.

details

 • Tijd 13.00 - 17.00 uur
 • Locatie Opstapplaats: Rotterdam Ommoord. Vanaf hier rijden we met de bus heen en weer naar Alphen aan den Rijn
 • In samenwerking met Giesbers Rotterdam en Sto Isoned
 • Kosten Gratis voor partners en leden. Ben je nog geen lid van Renda, dan nodigen we je graag uit om tijdens deze bustour kennis te komen maken!

Programma

 • 12.45 uurWe verzamelen in Rotterdam Ommoord. Je krijgt van ons een lunchpakketje en mag meteen de bus in.
 • 13.00 uurDe bus vertrekt richting Alphen aan den Rijn. Onderweg is er voldoende tijd om kennis te maken met elkaar.
 • 13.45 uurRondleiding door Akkerwinde. We starten meteen met de rondleiding in kleine groepen. Tijdens de rondleiding wordt kort vertelt welke werkzaamheden allemaal uitgevoerd worden en wordt langer stilgestaan bij de hybride gevelaanpak. Het is leuk om meteen te kunnen laten zien hoe dit precies gebeurd, aangezien de mannen nog aan het werk zijn.
 • 14.30 uurTerug bij de bus, vertrek naar Rotterdam.
 • 15.15 uurIn het buurthuis • vertelt Woonstad Rotterdam over hun visie op aardgasloos en de aanpak van de Albert Schweitzerflat. Vervolgens gaat A3 architecten in op hoe zo'n ERA flat uit het verleden weer helemaal modern maakt. is Tot slot deelt Giesbers Rotterdam haar lesson's learned uit dit project.
 • 15.45 uurRondleiding in/rondom de flat in kleine groepen waarbij het resultaat van de renovatie te zien is.
 • 16.30 uurBorrel in het buurthuis

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren