Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Participatie? Tevreden bewoners!

Groot onderhoud en renovatie worden pas echt leuk als huurders in een vroeg stadium kunnen meepraten. Dan kun je hun wensen en meningen nog meenemen in je plannen. Het resultaat? Tevreden bewoners! In deze blog geef ik aantal voorbeelden van bewonersparticipatie uit onze eigen praktijk.

Wensen vertalen naar plannen
Zo vertelden de bewoners van de Van Hornstraat en Dufourstraat in interactieve sessies met KnaapenGroep en De Loods wat ze van hun woning vonden. Zij hadden heel goede ideeën! Naast de dingen die we zelf al bedacht hadden, voegden we nog een heel pakket toe. Omdat we hun wensen verwerkten in ons plan, tekenden alle bewoners voor akkoord!

Bewonerscommissie helpt met informatiemarkt
Voor elk groot-onderhoudsproject richten we een bewonerscommissie op. Dus ook voor de Gildenhof. Dankzij hun argumenten voerden we aan de voorverkoop gelabelde woningen dezelfde werkzaamheden uit als aan de woningen die in de verhuur blijven. En ze hebben samen met ons de informatiemarkt voorbereid. Die was erg succesvol. De leden van de bewonerscommissie hielpen actief mee.

Samen opruimen. Met een beetje hulp
Voordat we starten met een project, kunnen bewoners hun overtollige spullen kwijt in containers. Iedereen helpt elkaar tijdens zo’n dag met sjouwen. De Woon Omgevings Ploeg helpt mee en kringloopwinkel Swiebertje zamelt nog bruikbare spullen in. Beide werken met mensen die re-integreren. Wij zorgen voor koffie, thee en worstenbroodjes. Zo’n opschoondag geeft altijd een hoop gezelligheid. Bewoners leren elkaar beter kennen. En ze willen vaak ook samen een leuke afsluiting organiseren na afloop. “Misschien kunnen we wel met z'n allen barbecueën, ” oppert een bewoner. Dubbele participatie dus…

Blij met dit verhaal
Een afvaardiging van bewoners, wijkplatform, Huurdersbelangenvereniging en omwonenden dacht mee over de nieuwbouw in Breukelen. Commissielid Jet: “De voortuinen moeten niet te groot worden, dan parkeren ze er alleen maar auto’s in. ” Bernadette van het wijkplatform: “Ja, maar groen is wel belangrijk!” De ontwerpen van architect Sietse Visser (Visser en Bouwman architecten) vielen in goede aarde. “Ik ben wel blij met dit verhaal,” verwoordde Berdine de mening van de groep. En ‘met dit verhaal’ ging mijn collega naar de gemeente. Bewonerscommissie en Huurdersbelangenvereniging zaten trouwens ook in de jury om de aannemer te kiezen.

We hebben nieuwe ideeën
Bewonersparticipatie bevalt ons zo goed, dat ik voor de volgende projecten alweer nieuwe ideeën heb. Voor de wijziging van 12 appartementen naar 8 seniorenappartementen willen we een werkgroep van toekomstige bewoners. Ik denk erover om ook de Zonnebloem en Stichting BOL te betrekken. Die weten waar ouderen behoefte aan hebben. En misschien kunnen jongeren meedenken over domotica en ICT.

Een beetje zilver op de top
Ik vind mijn werk alleen maar leuker worden. Juist omdat je dingen kunt doen die je huurders willen. En nee, we kunnen geen gouden bergen beloven. Maar een beetje zilver op de top is ook wel heel mooi!

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren