Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Oude houten deuren worden nieuwe tafels

12 mei 2020

Door samen te werken met Cartoni Design zorgt Renda-partner Verweij Houttechniek voor het omzetten van laagwaardige afvalstromen in hoogwaardige grondstoffen. Door het hout van oude deuren te recyclen naar hout voor nieuwe tafels wordt 60% van het hout hoogwaardig hergebruikt en de CO2-uitstoot van het eindelevensscenario tot 40%* gereduceerd.

Oude deuren
David Verweij, directielid bij Verweij Houttechniek, vertelt: "Talloze deuren uit huizen van Nederlandse woningbouwverenigingen worden momenteel vervangen door beter isolerende exemplaren. Dat zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, maar ook voor een enorme hoeveelheid oude deuren. Deuren die wij vervangen, worden ontmanteld door Stichting De Terugwinning uit Woerden. Daar wordt op jaarbasis door zeker vijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt het hardhout ontdaan van verf, spijkers, beglazing en beslag.”

Nieuwe tafels
Het pure meranti en merbau hout, dat tevoorschijn komt, laat het bloed van designers sneller stromen. De schoonheid, de kwaliteit, de sterkte en de variëteit van het hout is al eeuwen inspirerend. Cartoni Design vindt het echter niet meer van deze tijd om hout voor meubels uit de tropen te importeren. "Er zijn genoeg reststromen, zoals die van oude deuren die vervangen worden door Verweij uit Woerden’’, verklaart Marijn Muller, directeur van het design label, die er nieuwe tafels en interieurproducten van maakt.

Samenwerking
Verweij Houttechniek maakt al vijf generaties lang houten deuren, ramen, kozijnen en prefab producten. Met kennis én met liefde voor hout. Marijn over de samenwerking: "Als bedrijf dat met jonge designers werkt, kijken we met bewondering naar de meer dan 135 jaar ervaring van Verweij. We zijn trots dat we een degelijk, duurzaam, maar ook fris en geraffineerd product op de markt brengen. Onze tafels pronken in directiekamers maar ook in interieurs van hippe stylisten. Tropisch hardhout is namelijk het mooiste dat er is. Vooral als het uit Nederlandse woningen komt’’.

*Berekend door het NIBE, Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie

Bekijk het hele verhaal en proces in deze video van Cartoni Design.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.
Energietransitie als sociale opgave

Meld je nu aan voor de Online Masterclass 'Energietransitie als sociale opgave' vanaf 21 januari.

Lees meer...

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren