netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Op jezelf wonen met een beetje hulp

woe 10 apr 2019

Bloedspannend is het als je als jongvolwassene voor het eerst op jezelf gaat wonen. Sommige jongeren hebben daar wat extra hulp bij nodig, bijvoorbeeld vanwege een beperking. Of omdat ze een sociaal netwerk missen. In de Adrianastraat in Boxtel is daar nu een oplossing voor: hier kunnen jongeren onder begeleiding op zichzelf leren wonen. Woonstichting St. Joseph sloeg voor dit unieke project de handen ineen met de gemeente en Kamers met Kansen 2Live.

“In de Adrianastraat hebben we drie woningen die samen één woongelegenheid vormen”, vertelt Saskia van de Sande, projectconsulent bij St. Joseph. “Twee jaar lang was het de thuisbasis van tien minderjarige Eritreese meisjes die hier onder begeleiding woonden. Zij zijn afgelopen oktober allemaal vertrokken en sindsdien stond het pand leeg. Zonde natuurlijk. Daarom zijn we gaan kijken of we deze woningen opnieuw een maatschappelijke functie konden geven.”

Behoefte peilen

Dat deed St. Joseph in nauw overleg met de gemeente Boxtel. Saskia: “Die richtte het vizier al snel op de doelgroep ‘jongeren’. Dat juichten we toe, want voor die groep willen wij ook graag van betekenis zijn.” Na een peiling onder jeugdwerkinstanties bleek dat er in Boxtel behoorlijk wat jongeren zijn die op zichzelf willen gaan wonen, maar daarvoor de gemeente moeten verlaten vanwege een gebrek aan woonbegeleiding. “Die constatering was voor ons en de gemeente genoeg om hier werk van te maken. De huisvesting was immers beschikbaar. Nu moesten we alleen nog zorgen voor een professionele partij die jongeren de benodigde begeleiding kon bieden.”

Op eigen benen staan

Dat werd Kamers met Kansen 2Live. Deze van oorsprong Bossche organisatie huurt de wooneenheid aan de Adrianastraat nu van St. Joseph. 2Live leert jongeren vanaf zeventien jaar op eigen benen staan. “De jongeren in onze projecten wonen met een groepje in hetzelfde huis, delen een keuken maar hebben hun eigen kamer waar ze wonen en slapen. Je moet het zien als ‘op kamers gaan’”, vertelt José Vorstenbosch, manager van Kamers met Kansen 2Live. “Wij zijn er om ze de vaardigheden te leren die erbij horen als je op jezelf woont. Denk aan de administratie doen, rekening houden met de buren, maar ook – heel praktisch – je eigen potje koken, schoonmaken, met het openbaar vervoer reizen.”

Huiselijk

In Boxtel is Marieke van de Heuvel van 2Live de locatieverantwoordelijke van de Adrianastraat. “We hebben hier negen kamers, de meeste met eigen sanitair. Verder is er een fitnessruimte en een keuken waar bewoners hun eigen maaltijd kunnen klaarmaken. Dit is nadrukkelijk géén woonvoorziening. De jongeren hoeven dus niet met hun huisgenoten te eten of samen te koken. Het gaat erom dat elke jongere voor zichzelf kan zorgen, met alles wat erbij hoort als je op jezelf woont. Vandaar dat we ook geen gemeenschappelijke huiskamer hebben. De huiselijkheid die ze voor zichzelf willen, moeten ze in hun eigen kamer creëren. Daarmee leren ze ook hoe het is om alleen te zijn.”

Doorstroming stimuleren

“We willen dat deze jongeren zelfverzekerd gaan meedoen in de samenleving”, vult José aan. “De handreikingen die we ze geven, vormen daarvoor de basis. Onmisbaar hierbij is natuurlijk de gedrevenheid van de jongeren zelf. Daaraan is geen gebrek, want wie hier woont, geeft al aan dat hij of zij écht op zichzelf wil wonen en aan zelfstandigheid toe is.” De maximale periode dat jongeren in deze constructie wonen is twee jaar. Marieke: “Sommigen zijn na een half jaar al zo ver dat ze uit kunnen vliegen. Anderen hebben meer tijd nodig. Heeft iemand na twee jaar toch nog wat begeleiding nodig, dan geven we die in de woning waar ze naartoe verhuizen. We willen met dit project immers ook de doorstroming bevorderen. Zo kunnen we ook andere jongvolwassenen de kans geven op deze manier een goede start te maken.”

Huis én tuin

De eerste Boxtelse jongere verhuisde op 3 april naar de Adrianastraat. Daar waren toen zowel huis als tuin keurig ingericht, klaar om de bewoners te ontvangen. 2Live is hier sindsdien dagelijks enkele uren aanwezig voor de begeleiding.

Reacties

Op de foto van links naar rechts: Marieke van de Heuvel van 2Live (locatieverantwoordelijke van de Adrianastraat), Saskia van de Sande (projectconsulent van St. Joseph) en José Vorstenbosch (manager Kamers met Kansen 2Live). Beeld: St. Joseph
bekijk ook

Nieuws

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren