Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Woningen Vestia verpand aan WSW

23 mei 2012

Woningcorporatie Vestia heeft bijna al haar woningen verpand aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Dat gebeurde maandag in een bliksemactie, kort voor overleg met elf banken en het Rijk. Door de overdracht van het hypotheekrecht zijn de schuldeisende banken buitenspel gezet. Bij een faillissement van de corporatie kunnen zij nu geen aanspraak meer maken op de panden van Vestia.

Onder andere de banken ABN Amro, JP Morgan en Deutsche Bank hebben vorderingen bij de woningcorporatie uitstaan van naar verluidt zo'n 2 miljard euro. Vestia is met de banken in overleg over een oplossing. Het Rijk en de toezichthouders in de corporatiesector dringen aan op een snel akkoord. Zij hebben in een gecoördineerde actie het WSW het hypotheekrecht van “(nagenoeg) alle percelen” laten overnemen, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster. De woz-waarde van de woningen ligt op circa 10 miljard euro.

Kwijtschelden

Nu de woningen in handen zijn van het WSW, kunnen banken er geen aanspraak op maken. Daardoor stijgt de druk op de banken om tot een akkoord over de afbouw van Vestia's derivatenportefeuille te komen. Zonder akkoord is de kans groot dat Vestia failliet gaat. Die optie is voor de banken een stuk minder aantrekkelijk geworden, nu ze geen beslag meer kunnen leggen op het vastgoed. Het Rijk eist dat de banken een derde van de schulden kwijtschelden, wat overeenkomt met 700 miljoen euro.

Bron: NOS en nu.nl

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren