Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Winnaars BNA Gebouw regio Delta en Noordwest/Centrum

27 april 2012

Het kantoor van IMd in Rotterdam van Ector Hoogstad Architecten heeft de regionale voorronde van BNA Gebouw van het Jaar 2012, regio Delta gewonnen. “Omdat aan dit project alles klopt, bestond er geen twijfel dat dit de winnaar moest zijn”, oordeelde de jury. Daarnaast won ook Dick van Gameren Architecten de regionale voorronde voor regio Noordwest/Centrum, met Villa 4 in Naarden. De jury zei hierover: “Gezien de locatie, het beschikbare budget, de ambities van de opdrachtgever en diens behoefte aan een goed samenspel met de architect, is dit een droomopdracht.”

De jury oordeelde verder over het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten: “Dit is een gebouw dat een vernieuwing in zich draagt die je elders nauwelijks ziet, en daarom een bron van inspiratie vormt voor de toekomst. Het is een gebouw waarvan je zin krijgt om te werken. Kek en chic tegelijk, verzorgd tot in de kleinste details en toch ontspannen. Dit project laat nog maar eens zien dat kwaliteit ook met een beperkt budget haalbaar is. Met basic materialen – polycarbonaat panelen, steigerdelen, kleurvlakken – is hier een groots effect bereikt.”

Ook over Villa 4.0 (foto) was de jury vol lof, staat in haar rapport: “De architect heeft zijn kansen op elk vlak benut. De manier waarop de kwaliteit van het landschap in de woning voelbaar is gemaakt, middels een patio, enorme glazen puien en een serie daklichten, is bijzonder goed doordacht. Details zoals de enorme glasplaten van de puien, naadloos gedetailleerd, laten zien dat er op geen enkel gebied concessies zijn gedaan. Ondanks de royale afmetingen van de ruimten en de strakke vormgeving, doet het huis toch ontspannen en persoonlijk aan. Dit is een werkelijke inspiratiebron en daarom de terechte winnaar.”

Nominaties

Naast de winnaars nomineerde de jury voor regio Delta het hoofdkantoor Europol in Den Haag (Quist Wintermans Architekten) en de Open Wijkschool in Vlissingen (Architectenbureau Marlies Rohmer). Verder kende de jury drie eervolle vermeldingen toe aan de projecten Aan Zee Oostvoorne (emma architecten), Bos Water Weide in Monster (OIII architecten) en Esic in Noordwijk (architectenbureau cepezed).

Voor de regio Noordwest/Centrum nomineerde de jury Het Andreas Ensemble in Amsterdam (Geurst & Schulze architecten) en de PPS Kromhout Kazerne in Utrecht (Meyer en Van Schooten Architecten). Ook kende de jury drie eervolle vermeldingen toe aan de projecten Duurzame renovatie hoofdkantoor DHV in Amersfoort (DHV architects), Hestia Kinderopvang in Amsterdam (NEXT architects en Claudia Linders) en Woonhuis Rieteiland in Amsterdam (Hans van Heeswijk architecten).

Plaquette

Joost Ector en Chris Arts, beiden van Ector Hoogstad Architecten, en hun opdrachtgever IMd Raadgevende Ingenieurs, en Dick van Gameren en zijn opdrachtgever, hebben uit handen van BNA-directeur Fred Schoorl ieder de Gebouw van het Jaar-plaquette ontvangen. Volgens de BNA ‘een aluminium gevelbord dat gebouwen een afzender geeft’.

Hoofdprijs

Winnende en genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit in totaal vijf regio’s, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2012. Die wordt op 16 mei in Amsterdam uitgereikt. De jury staat onder leiding van Roel Steenbeek (Ymere) en bestaat verder uit Marnix van der Meer (Zecc Architecten), Pascal Grosfeld (Grosfeld van de Velde Architecten), Anet Schurink (GSG Architecten) en Tracy Metz (journalist NRC Handelsblad).

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren