Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Wetsvoorstel huurbescherming ‘onbegrijpelijk’

28 september 2011

SP, PvdA, CDA en Groen Links dienen 29 september  een initiatiefwet in die huurders van winkelpanden beter moet beschermen. Huurders en verhuurders staan lijnrecht tegenover elkaar over het wetsvoorstel, meldt het Financieele Dagblad.

De vier fracties willen met de wet voorkomen dat winkeliers op straat worden gezet als de verhuurder het pand wil renoveren. Bij renovatie kan de verhuurder een huurder uit het pand zetten. De gelegenheid wordt echter steeds meer aangegrepen om een beter betalende huurder in te winkel te plaatsen, menen de indieners van de wet.

Onbegrijpelijk

Frank van Blokland van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) noemt het wetsvoorstel ‘onbegrijpelijk’. De wet staat renovatie van winkelcentra in de weg, vindt hij. “Een individuele winkelier zou een renovatie in de weg kunnen staan. De wet kiest het individueel belang in plaats van het collectieve belang van verhuurder en huurder om een winkelcentrum op te knappen.” Hij vindt dat de initiatiefnemers een verkeerd beeld schetsen. Hij stelt dat als een winkelier bij renovatie zijn pand kwijtraakt, deze doorgaans een ander pand krijgt aangeboden in hetzelfde winkelcentrum. “Zo niet, dan volgt een afkoopsom. Bij een gang naar de rechter weegt de rechter mee of de verhuurder al het mogelijke heeft gedaan om de huurder tegemoet te komen”, aldus Van Blokland in het FD. Detailhandel Nederland is positief over de wet. De organisatie stelt dat er veel misbruik wordt gemaakt van de zogeheten renovatiebepaling. “Winkeliers worden onder druk gezet om meer huur te betalen of te vertrekken, met het dreigement dat de verhuurder anders gaat renoveren”, stelt Jelger Zee, secretaris vestigingszaken van de Detailhandel Nederland. Hij benadrukt dat renovatie mogelijk blijft. Bron: Het Financieele Dagblad

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren