Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Weert wint Hein Roethofprijs 2011

1 november 2011

Het project Serviliusstraat/Campus Servilius in Weert heeft de Hein Roethofprijs 2011 gewonnen. Dit is een jaarlijkse prijs voor het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen of sociale veiligheid te bevorderen. De gemeente Weert en woningcorporatie Wonen Limburg namen de prijs 31 oktober in Den Haag in ontvangst uit handen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Teeven roemde het project Sevilliusstraat/Campus Servilius in Weert: “Het juryrapport is duidelijk: Weert had kunnen kiezen voor sloop van het complex, maar heeft met deze gedurfde aanpak de buurt juist een impuls gegeven. Kampioenen in welke zin dan ook, zijn gehuisvest in Campus Servilius. Daarmee heeft Weert deze prijs dubbel en dwars verdiend.”

Door de renovatie is er een veilige en stabiele woonomgeving gecreëerd. De bewoners hebben meer gevoel voor eigenwaarde gekregen en kinderen durven weer op straat te spelen. Overlastincidenten zijn met 24 procent gedaald, geweldsdelicten met 13 procent en vermogensdelicten met 17 procent.

Probleemcomplex

Het complex Serviliusstraat, waarvan Campus Servilius deel uitmaakt, bestaat uit 152 appartementen (galerijflats). Het stond jarenlang bekend als probleemcomplex door de vele drugsverslaafden en daklozen die zich in en rond het complex ophielden. Eigenaar Wonen Limburg is in 2007 begonnen passief te onthuren met als uiteindelijk doel sloop van het complex. Maar in plaats van sloop is ervoor gekozen kansrijke doelgroepen te huisvesten om zo overlast, onveiligheid, vervuiling en criminaliteit weg te nemen, en tegelijk veiligheid, betrokkenheid, participatie en integratie te creëren.

Leefbaarheidsprojecten

Sinds mei 2008 zijn stap voor stap bedreigingen veranderd in kansen. Sport en culturele activiteiten zijn daarbij uitermate geschikte thema’s gebleken, evenals de huisvesting van nieuwe doelgroepen als gemotiveerde jongeren en topsporters. Topsporters geven periodiek clinics in de wijk en met jongeren zijn afspraken gemaakt om zich in te zetten voor leefbaarheidsprojecten in het complex en de buurt. Daarnaast organiseerde de gemeente samen met Wonen Limburg een maatschappelijke opvang gerealiseerd in de binnenstad, waar daklozen en verslaafden worden opgevangen en geholpen.

Genomineerden

De prijs die Weert heeft gewonnen, bestaat uit 20.000,- euro en een beeldhouwwerkje. Alle genomineerde projecten ontvingen eerder al een bedrag van 5.000,- euro. Organisator van de Hein Roethofprijs, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), kende de prijs voor de vijfentwintigste keer toegekend.

In totaal waren er vijf projecten voor de prijs genomineerd. Naast Serviliusstraat/Campus Servilius waren dat:

Bron: gemeente Weert

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren