Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Vraag om duurzaam bosbeheer

2 februari 2011

Het Nederlandse bedrijfsleven en lokale overheden hebben in een gemeenschappelijke verklaring aan staatssecretaris Atsma (Infrastructuur & Milieu) gevraagd, om de normen voor duurzaam bosbeheer hoog te houden. Daarmee steunen zij het WNF in zijn oproep om het Maleisische houtkeurmerk MTCS niet van het predikaat ‘duurzaam’ te voorzien.

De oproep is afkomstig van grote concerns waaronder warenhuizen V&D en Kwantum, doe-het-zelfzaken Praxis en Gamma, bouwbedrijven VolkerWessels en Heijmans en lokale overheden zoals de gemeente Utrecht en het Stadsgewest Haaglanden. De organisaties roepen de staatssecretaris op om het Maleisische houtcertificaat MTCS niet op te nemen in het Nederlandse inkoopbeleid voor duurzaam hout. Als het houtkeurmerk benoemd zou worden als ‘duurzaam’, zou dat in de ogen van het bedrijfsleven leiden tot verwarring bij de consument en straft het koplopers in het bedrijfsleven die vooroplopen wat betreft duurzaamheid.

Ondermijning

De Nederlandse overheid wil vanaf 2010 voor 100 procent duurzaam inkopen. Voor gemeenten geldt dat zij vanaf 2010 driekwart van hun producten en diensten duurzaam inkopen en provincies streven naar 50 procent. Over de duurzame inkoop van hout laat de Nederlandse regering zich adviseren door TPAC (Dutch Timber Procurement Assessment Committee). Deze adviescommissie stelde onlangs dat het Maleisische houtkeurmerk MTCS niet voldoet aan de normen die Nederland stelt aan duurzaam bosbeheer. Belangrijkste redenen zijn dat MTCS niet voorkomt dat bos wordt kaalgekapt om plaats te maken voor plantages en dat de rechten van de lokale bevolking onvoldoende worden gerespecteerd. Daarom ondermijnt een goedkeuring van MTCS volgens de bedrijven “het moeizaam opgebouwde vertrouwen van de consument in het beleid voor duurzame inkoop”.

De Nederlandse bedrijven zijn van mening dat de houthandel gebaat is bij een eenduidige definitie van duurzaam hout om de communicatie naar de klant en het eigen inkoopbeleid op af te stemmen. Goedkeuring van MTCS schept onduidelijkheid omdat verschillende kwaliteiten worden toegelaten, vinden de concerns. Daarnaast straft de overheid koplopers in het bedrijfsleven die hebben geïnvesteerd in certificeringsystemen die wel voldoen aan de criteria voor duurzaam bosbeheer.

Op 10 februari wordt het onderwerp in de Tweede Kamer behandeld.

Bron: WNF

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren