Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Voorrang voor middeninkomens

9 maart 2011

Woningcorporatie Ymere gaat mensen met een middeninkomen helpen met het Woonticket Middeninkomens. Met dit ticket krijgen middeninkomens een voorrangspositie op voor hen betaalbare woningen met een huurprijs tussen de 675 en 900 euro en een koopprijs tussen de 150 en 200 euro.

De reden voor de introductie van het Woonticket zijn de strengere Europese regels voor het inkomen van huurders. Sinds 1 januari 2011 komen huishoudens met een gezamenlijk bruto inkomen vanaf 33.614 euro niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning omdat zij daarvoor te veel verdienen. Echter, overal waar de woningmarkt onder druk staat, is een middeninkomen tussen de 33.614 en 43.000 euro veelal te laag om in aanmerking te komen voor woningen op de vrije markt.

750 woningen

Met het woonticket reserveert Ymere jaarlijks 750 woningen speciaal voor deze middeninkomens in alle wijken waar zij woningen bezit. Op deze manier wil de corporatie bijdragen aan het voorkomen van eenzijdige wijken waarin iedereen een laag inkomen heeft. Om in aanmerking te komen voor een woonticket kunnen woningzoekenden met een middeninkomen via de website van Ymere een aantal gegevens invullen, waarna een programma voor een woonwensenprofiel zorgt. Als de woningzoekende zich hierin kan vinden en aan de voorwaarden voldoet, wordt een woonticket verstrekt wat een voorrangspositie biedt bij het vinden van een passende woning. In sommige gevallen zal de woningcorporatie woningzoekenden persoonlijk benaderen, bijvoorbeeld als uit het profiel blijkt dat het verstandiger is om te kopen in plaats van te huren.

Volgens gegevens van Woningnet zorgt de nieuwe Europese regeling ervoor dat in de regio Amsterdam van de ruim 400.000 ingeschreven woningzoekenden er 100.000 niet meer in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Ymere alleen al verhuurde in 2010 682 woningen aan huishoudens met een, volgens de nieuwe Europese regelgeving, te hoog inkomen in haar sociale huurwoningen. Sinds januari moeten zij zich richten op middensegmentwoningen in de huur en koop. Daarmee wordt de druk op deze krappe markt nog groter.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren