Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Vlamingen in Nederlandse woningen

3 augustus 2011

Steeds vaker kopen Vlamingen een woning in Zeeuws-Vlaanderen of West-Brabant. De vraag naar woningen onder de twee ton is de afgelopen jaren verdrievoudigd, aldus plaatselijke makelaars. Dit is goed nieuws volgens het SEV-rapport Grensoverschrijdend Wonen, want Zeeuws-Vlaanderen vergrijst en ontgroent. Er staan steeds meer woningen leeg of te koop.

SEV deed onderzoek naar de woonvraag van Vlamingen en het aanbod van woningen in Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant en de gemeente Reimerswaal. Het rapport beveelt producten aan als een koopservice (eerst huren met het recht op kopen) en klushuizen voor de graag klussende Vlaming om meer Vlamingen te interesseren. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de provincie Zeeland en vijf corporaties in Zuidwest-Nederland, te weten Clavis, Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, Woningstichting Hulst, R&B Wonen uit Zeeland en Stadlander uit West-Brabant.

Goedkoper

Voor Vlamingen die op zoek zijn naar een goedkope koopwoning in een rustige, groene omgeving, is wonen in Nederland een mogelijkheid. De gemiddelde prijs voor een eengezinswoning is in Vlaanderen 190.000 euro en in Zeeuws-Vlaanderen 160.000 euro. Veel Nederlandse dorpen en stadjes liggen dicht bij Gent, Brugge en Antwerpen. Manager woondiensten Jan de Feijter van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, de regio waar krimp vooral dreigt, ziet allereerst kans in woningverkoop. “In onze huurvoorraad dreigt nog geen leegstand. Maar voor de verkoop vormen Vlamingen een interessante doelgroep.”

Belemmeringen

De juridische belemmeringen van belastingen en sociale zekerheid blijken beperkt te zijn. Wel zijn er andere knelpunten. Vlamingen vinden de OV-bereikbaarheid van Zeeuws-Vlaanderen niet goed en moeten wennen aan de Nederlandse bouwstijl met grote ramen. Ook hebben onze voorzieningen geen goed imago bij de zuiderburen en één systeem voor aanbod van alle huurwoningen ontbreekt. Verder blijkt dat Vlamingen onbekend zijn met de mogelijkheden van wonen in Nederland. 

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren