Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Verlies corporaties op koopwoningen

17 februari 2011

De meeste woningcorporaties die koopwoningen ontwikkelen, hebben daar de afgelopen paar jaar geen geld mee verdiend. 20 Procent van de woningcorporaties maakte er zelfs verlies op. Toch verwacht de helft van de corporaties de komende jaren meer koopwoningen te ontwikkelen. Opvallend is dat zo’n 35 procent van de koopwoningen die corporaties in de eerste negen maanden van 2010 hebben opgeleverd, bij oplevering leegstond. Dat is zeker twee keer zo hoog als de leegstand waar projectontwikkelaars mee kampen als woningen worden opgeleverd.

Dit zijn conclusies van de Investeringsmonitor Woningcorporaties van Stec Groep, advies- en onderzoeksbureau op het terrein van economische ontwikkeling en vastgoed. Aan het onderzoek deed een groep van ruim 100 corporaties mee.

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de corporaties zelf koopwoningen ontwikkelt, en daar ook mee door wil gaan. Een kwart van deze corporaties ontwikkelde in 2009 zelfs meer koop- dan huurwoningen. Belangrijkste redenen hiervoor zijn meer variatie in wijken realiseren, lagere inkomens de kans bieden een woning te kopen, en geld verdienen. De helft van de corporaties die actief zijn op de koopwoningmarkt verwacht de komende jaren meer koopwoningen te gaan ontwikkelen, de andere helft juist minder. Vooral corporaties met een omvang van tussen vijf- en tienduizend woningen zijn actief op deze markt. Eén op de vijf corporaties ontwikkelt bewust geen koopwoningen; zij zien dit niet als hun taak of vinden het te risicovol.

Leegstand

Bijna 50 procent van de corporaties op de koopwoningmarkt kampt met leegstand na oplevering. Circa 35 procent van de woningen die in de afgelopen twee jaar zijn opgeleverd, stond bij oplevering leeg. Corporaties die vooral goedkope koopwoningen ontwikkelen, kampen minder met leegstand. Een meerderheid maakt geen winst op de koopwoningen; 19 procent van de corporaties die koopwoningen ontwikkelt maakt zelfs verlies. Nog eens 37 procent van de corporaties speelt quitte. Slechts 10 procent van de corporaties maakt gemiddeld meer dan € 10.000 winst op een koopwoning. De financiële resultaten zijn niet beter bij corporaties die vooral koopwoningen ontwikkelen om geld te verdienen, blijkt uit de Investeringsmonitor Woningcorporaties van Stec Groep.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren