Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Veel steun voor sloopcertificaat

8 juni 2012

Het ontwikkelen van BREEAM-NL Sloop, een duurzaam sloopcertificaat, wordt breed gedragen door de markt: naast branchevereniging Veras is een groot aantal partijen inmiddels aangehaakt om de inhoud van dit eerste certificeringstraject van sloopwerkzaamheden nader in te vullen. Dutch Green Building Council presenteerde de betaversie van BREEAM-NL Sloop op de vastgoedbeurs Provada.

Feitelijk begint een sloopproject op het moment dat de (laatste) bestaande gebruiker besluit te gaan verhuizen. Dit is de overlap met het bestaandebouwlabel (BREEAM-NL In-Use). De eigenaar en eindgebruiker moeten het pand zo achterlaten dat het duurzaam te slopen is. De sloopfase eindigt als de locatie bouwrijp is en de eerste paal de grond in gaat. De overlap tussen het sloopproces en de nieuwbouw (certificering via BREEAM-NL Nieuwbouw) zit in het ontwerpproces.

Criteria

De basis van het sloopcertificaat is ontwikkeld door verschillende sloop- en grondstoffenbedrijven. Bij de inhoud van het nieuwe certificeringsschema wordt gekeken naar onderwerpen als de onderbouwde herkomst van materialen, adaptief bouwen, hergebruik van materialen en een duurzame bouwplaats. Daarbij worden bestaande slooptools zoals Slimslopen (gemeente Rotterdam), de tool van Oranje en Duurzaamgesloopt.nl geïntegreerd.

Primeur

Met BREEAM-NL Sloop heeft Nederland een primeur, want we zijn het eerste land dat werkt aan een certificeringstraject van sloopwerk. “En dit is tevens een internationale ontwikkeling, want er is afgesproken dat BREEAM-NL Sloop de basis gaat vormen voor een internationale, wereldwijd geldende BREEAM-versie”, zegt Jaap Gillis, bestuursvoorzitter bij DGBC.

De ambitie van het nieuwe keurmerk is groot. “BREEAM-NL Sloop moet het gat gaan dichten tussen de certificeringstrajecten voor bestaande gebouwen en nieuwbouw. Uitgangspunt is dat de gehele materiaalketen goed op elkaar moet aansluiten”, aldus Stefan van Uffelen, directeur DGBC. 

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren