netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Vastgoedprijs voor aardvarken

di 9 jun 2015

Vastgoedbeurs Provada was in de eerste week van juni weer het podium voor de uitreiking van de NRP Gulden Feniks. De prijs voor projecten in de bestaande bouw staat sinds 2011 op de agenda. Winnaars waren Bartókpark (gebiedstransformatie), De Hallen (transformatie), het Mauritshuis (renovatie) en de Barbaraschool (low budget, high impact).

Het gigantische feestaardvarken dat nu al weer enige tijd de binnenstad van Arnhem siert, zal her en der wel de nodige wenkbrauwen doen fronsen. Niet bij de jury van de Gulden Feniks. Die koos het Bartókpark met het 30 m lange kunstwerk van Florentijn Hofman als winnaar in de categorie Gebiedstransformatie. Een stukje braakliggend terrein werd omgetoverd tot heidepark en kreeg zo volgens de jury de allure die het verdient. Bartókpark versloeg De Ceuvel in Amsterdam, een vervuild terrein dat veranderde in een broedplaats voor creatieve en sociale bedrijven. Ook voor de herontwikkeling van de Struyckenwijk in Breda bleef het bij een nominatie.

Gebouwtransformatie

Bij de transformatieprojecten kreeg De Hallen de hoogste eer. Het gebouw in Amsterdam-West werd ooit gebouwd om de eerste elektrische trams te onderhouden. Dankzij een succesvolle verbouwing herbergt het Rijksmonument nu niet alleen commerciële functies, maar ook allerlei maatschappelijke initiatieven. Het is juist deze veelzijdigheid die de jury aansprak in het plan van Stichting Trom.

De Hallen, Amsterdam

Een eervolle vermelding mag ook zeker uitgaan naar de andere genomineerden in deze categorie. Zo is de Cacaofabriek in Helmond een mooi voorbeeld van behoud van industrieel erfgoed. Het project Einsteinbaan in Nieuwegein was iets minder sexy. Dat besefte ook de jury, maar staat wel symbool voor een van de belangrijkste bouwopgaven van dit moment: leegstaande kantoorpanden transformeren naar starters- en studentenwoningen. Het project van onder andere A3 Architecten, Jutphaas Wonen en transVorm werd eerder dit jaar uitgebreid beschreven in het artikel 'Hét recept voor tranformatie' (Renda 2015/1). Renda-partner Faay was nauw betrokken bij het project. De prefab units (badkamers, keukens, toiletten) van de leverancier paste perfect bij het principe van legolisering dat deze uitvoering tot een succes maakte.

Einsteinbaan, Nieuwegein

Voortreffelijk opdrachtgeverschap

"Een renovatie van uitzonderlijke kwaliteit." De jury had mooie woorden voor Mauritshuis, de winnaar in de categorie Renovatie. Architect Hans van Heeswijk en zijn team kregen alle ruimte om de renovatie ter hand te nemen. Dit zorgde voor korte lijnen, voor een efficiënt projectoverleg en het voorkwam dat geld over de balk werd gesmeten. Het benodigde geld voor de renovatie werd grotendeels bijeen gehaald door een tournee rond de wereld van topstukken uit de museumcollectie. In de ogen van de jury een schoolvoorbeeld van voortreffelijk opdrachtgeverschap.

Ondanks dat de jury de loftrompet flink ter hand nam voor de winnaar, was ‘Klussen op de Klarenstraat’ in Amsterdam toch maar een nipte verliezer. Amsterdamse huishoudens veranderden een anonieme portiekflat in een woongemeenschap. De verbouwing van het oude filmtheater Cinecitta in Tilburg was de andere genomineerde.

Mauritshuis, Den Haag

Betaalbaar bouwen

In de extra prijscategorie Low budget, high impact koos de jury uit alle inzendingen een project met relatief lage investering per m², waarbij ondanks de lage kosten toch het nodige is bereikt. De Barbaraschool in Amsterdam ging er met deze nog jonge prijs vandoor. Slimme en mooie bouwkundige ingrepen geven de school nieuw cachet en verhogen indirect de kwaliteit van aanzien en onderwijs. De overtuigingskracht bij ouders om de school te laten blijven en de bereidwilligheid om samen de handen uit de mouwen te steken, maakten het mogelijk.

Barbaraschool, Amsterdam

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Kom je ook naar de Dag van de Bewoner?

Dompel je op 14 november  onder in de wereld van bewonerscommunicatie aan de hand van inspirerende voorbeeldcases en discussies met medevakgenoten.

Bekijk het programma

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren