Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Vaker ‘nee’ boven 33.614 euro

29 juli 2011

Bij de toewijzing van een sociale huurwoning verkopen de meeste corporaties nee aan huishoudens met een inkomen van meer dan 33 euro. Dit blijkt uit onderzoek van Aedes onder haar leden, dat 28 juli openbaar is gemaakt.

Ruim 150 woningcorporaties hebben aan het onderzoek meegewerkt. Sinds 1 januari 2011 mogen corporaties nog maar maximaal tien procent van hun nieuwe verhuringen toewijzen aan huishoudens met een inkomen boven de 33.614 euro. Dat leidt bij 82 procent van de corporaties tot afwijzingen bij deze inkomensgroep. Bij 18 procent van de corporaties wordt meer dan een kwart van deze huishoudens afgewezen.

“Als je vrachtwagenchauffeur bent en je partner secretaresse, en je verdient allebei 17.000 euro per jaar, dan zit je qua salaris al boven de inkomensgrens en kun je dus geen sociale woning huren.” Dat zei Aedes-voorzitter Marc Calon 29 juli tegen BNR, in een interview over de nieuwe regelgeving die vanuit de EU is opgelegd. Om het probleem op te lossen zou het volgens Calon “heel goed zijn als die inkomensgrens omhoog zou kunnen in de overdrukgebieden. Met name in Amsterdam, Utrecht en een paar provinciale steden.”

Meerdere inkomensklassen

87 Procent verwacht dat zij kan voldoen aan de 90 procentnorm uit de Europese beschikking. Sinds de invoering hebben corporaties verscheidene aanpassingen in hun toewijzingsbeleid gedaan. Een derde van de corporaties hanteert meerdere inkomensklassen boven de 33.614 euro. Zo houden veel corporaties rekening met huishoudens die minder of meer verdienen dan 43.000 euro. Bijna de helft van de corporaties hanteert meerdere huurklassen. Naast de huurgrenzen die verbonden zijn aan de huurtoeslagregeling, wordt ook in veel gevallen 550 euro als grens gebruikt.

Het onderzoek bevestigt volgens Aedes het verwachte beeld dat vooral de lagere middeninkomens meer en meer slachtoffer zijn van de invoering van de Europese beschikking. Veel corporaties pleiten daarom om de gehanteerde inkomensgrens te verhogen naar circa 45.000 euro.

Bron: Aedes

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren