Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Uitspraak nieuw vervaardigd pand

25 november 2010

De Hoge Raad heeft eind november uitspraak gedaan over het ontstaan van een nieuw vervaardigd pand voor de btw en overdrachtsbelasting. Er is pas sprake van het ontstaan van zo’n nieuw vervaardigd pand bij een renovatie indien “door de werkzaamheden aan de onroerende zaak in wezen nieuwbouw heeft plaatsgevonden”.

Reeds meer dan 25 jaar zijn er discussies gaande wanneer er voor de btw en de overdrachtsbelasting een ‘nieuw vervaardigd’ pand ontstaat. Met name bij verbouwingen van bestaande gebouwen was er veel onduidelijkheid. Als er door verbouwing een nieuw vervaardigd pand ontstaat is dat gunstig voor de overdrachtsbelasting, maar vaak is die belasting bij de overdracht van een dergelijk pand niet verschuldigd. In het geval dat zo’n pand zonder btw verhuurd werd dan was er echter voor de btw een probleem: de ontwikkelaar moet dan een zogenoemde integratieheffing aangeven, waarna de huurder veelal een opslag van 30 tot 40 procent verschuldigd is op de huur.

Omdat er weinig eenduidige criteria geformuleerd waren, betekende dit dat de ene belastinginspecteur al een nieuw vervaardigd pand onderkende indien er sprake was van een interne verbouwing van het pand plus het plaatsen van een dakkapel, terwijl de andere inspecteur nog geen nieuw vervaardigd pand aanwezig achtte indien een pand – ook aan de buitenkant – geheel verbouwd werd. De Hoge Raad deed de uitspraak in een casus betreffende een woonwinkelpand dat volledig verbouwd werd om het geschikt te maken voor kinderopvang.

Bron: PropertyNL

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren