Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Transformatie kantoor naar woning haalbaar

13 oktober 2011

Uit onderzoek dat Jean Baptiste Benraad en Sander Gelinck namens SBR hebben uitgevoerd, blijkt dat in veel gevallen transformatie van leegstaande kantoren naar definitieve of tijdelijke woonruimte bij de meeste projecten een haalbare optie is. 11 Oktober is het rapport ‘Transformatie kantoren gaat niet vanzelf’ door minister Donner naar de Tweede Kamer verstuurd.

De belangrijkste conclusie in het rapport is dat transformatie in veel gevallen goed haalbaar is, maar dat er in de praktijk nogal wat belemmerende factoren zijn. Deze hebben niet alleen betrekking op de markt (te hoge boekwaarde en daarmee vaak een te hoge vraagprijs), maar ook op de processen bij gemeenten. De huidige manier van werken bij gemeenten sluit niet aan bij de voorwaarden die nodig zijn om het proces van transformatie en herbestemming structureel op gang te brengen en leegstand tegen te gaan. Verder is er geen sprake van gelijkwaardige concurrentie tussen nieuwbouw in uitleggebieden en transformatie van bestaande kantoorgebouwen. Deze conclusie komt naar buiten op het moment dat de Tweede Kamer debatteert over de woningmarkt; er is te dure nieuwbouw volgens sommige politieke partijen.

Tien projecten

De onderzoekers hebben tien projecten in acht verschillende gemeenten onderzocht. Deze projecten waren door het ministerie van BZK geselecteerd in het kader van het programma Onorthodoxe Maatregelen, dat is gestart door het voormalig ministerie van VROM in het kader van de Verstedelijkingsafspraken 2010-2020. Kantoortransformatie is een van de thema's in dit programma.Lees hier de brief van minister Donner, en het complete rapport van SBR.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren