Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Toch renovatie Philipsdorp

8 maart 2011

De sloop van de karakteristieke wijk Philipsdorp in Eindhoven is definitief van de baan. Woningcorporatie Woonbedrijf, die de wijk tien jaar geleden nog wilde slopen en vervangen voor nieuwbouw, begint in het najaar met de renovatie van de eerste woningen.

Door massaal verzet van de bewoners werd Woonbedrijf op andere gedachten gebracht. Het historische fabrieksdorp vlakbij het centrum van Eindhoven wordt nu in oude luister hersteld. De eerste fase wordt binnenkort aanbesteed.

De binnen- en buitenkant van alle 771 huurwoningen worden grondig gerenoveerd en geïsoleerd. In het najaar zijn de eerste 208 woningen aan de beurt in Bazelbuurt en Oud-Philipsdorp. De corporatie is nog bezig de benodigde 70 procent akkoord te krijgen van de bewoners die nodig is om de plannen te kunnen uitvoeren. Districtsmanager Strijp Angelique Bellemakers heeft er vertrouwen in dat dit gaat lukken. “Ik denk dat we echt iets toevoegen aan Eindhoven.” De bouwkundige staat van de huizen in Philipsdorp is goed, stelt ze. “Er zijn geen constructieve gebreken.” Het langdurige heien van het Stadionkwartier, dat grenst aan Philipsdorp, gaf weliswaar veel overlast in de buurt, maar de schade bleef beperkt.

Planning

De totale renovatie, inclusief alle proceskosten, kost 100 miljoen euro en duurt tot 2017 of 2018. Daar bovenop betaalt de gemeente Eindhoven nog eens 16 miljoen euro voor het opknappen en groener maken van de openbare ruimte. Woonbedrijf verwacht 15 tot 20 procent van de investering terug te verdienen door de huren (nu gemiddeld 300 euro) met eenzelfde percentage te verhogen.

In een modelwoning aan de Iepenlaan is het resultaat al zichtbaar. De indeling van het huis is aangepast, keuken en badkamer zijn vernieuwd, er is isolatie aangebracht en beeldbepalende elementen zijn teruggebracht. Over de kleurstelling is de corporatie nog niet uit. “Dit is iets te geel”, oordeelt planontwikkelaar Marion van de Mortel met een kritische blik naar de kozijnen aan de buitenkant. Het is gissen hoe het vroeger exact was. “Dat zie je niet op die zwart-wit foto’s.”

Bron: Cobouw

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren