Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Tijdelijk ruimte voor Vestia

28 februari 2012

Woningcorporatie Vestia kan haar problemen deels oplossen door een lening van 1,7 miljard euro van de Nederlandse Waterschapsbank. Met de lening kan de corporatie een deel van de risicovolle derivaten omzetten naar gewone leningen. Volgens een woordvoerder van Vestia komt de corporatie met deze lening even in rustiger vaarwater.

De corporatie is in de problemen gekomen doordat ze voor miljarden euro’s aan derivaten, financiële producten, bezit. Hiermee wilde zij zich tegen een stijgende rente verzekeren. Echter staat momenteel de rente juist laag en eisen banken meer onderpand. Daarom moest Vestia geld bijstorten als onderpand. Vlak nadat de geldnood bekend werd, is directeur Erik Staal aan de kant gezet.

De corporatie had in 2010 een derivatenpakket van meer dan 10 miljard euro. Door de constructie kan Vestia een deel van de derivatenportefeuille afbouwen. Bovendien heeft zij nu de beschikking over 500 miljoen euro, afkomstig van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, waar de corporatie in september 2011 aanklopte. Volgens de corporatie kan ze met dit bedrag een eventuele nieuwe tegenslag opvangen.

20 corporaties

Daarnaast zijn bijna twintig corporaties bereid om bij te springen met extra garanties, als dat nodig is. Wel vinden zij dat alle Nederlandse corporaties voor de kosten moeten opdraaien. Het ministerie werkt nu aan plannen om dat mogelijk te maken. Volgens een woordvoerder van Vestia is de corporatie op dit moment in staat om de problemen zelf op te lossen. De steun van andere corporaties is alleen nodig indien de rente nog verder daalt.

Bron: NOS en de Stentor

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren