Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Tactiek Gronings krimpdorp duur

28 juni 2011

Het Groningse krimpdorp Ganzedijk bestaat nog, en blijft bestaan, dankzij inspanningen en middelen van gemeente, bewoners, corporatie en provincie. Na het massale verzet van de bewoners tegen de voorgenomen sloop in 2008, zijn alle partijen tevreden met het uiteindelijke resultaat. De oplossing in Ganzedijk is sociaal een succes, maar de kosten zijn hoog. Daarmee is deze aanpak maar beperkt inzetbaar in andere krimpgebieden.

De afgelopen drie jaar is het vertrouwen tussen overheden, corporatie en bewoners hersteld. Het actiecomité Ganzedijk Blijft ontwikkelde een eigen plan voor de toekomst van het dorp; de SEV werd aangetrokken als adviseur. Inmiddels is de uitvoering bijna voltooid: veertien woningen zijn gesloopt, er zijn woningen gerenoveerd en een speeltuin en vlindertuin zijn aangelegd. Het dorp blijft behouden. Niemand hoefde gedwongen te verhuizen.

Evaluatie

Uit een evaluatie van de SEV blijkt dat het conflict in 2008 niet is ontstaan door het plan van het architectenbureau, maar door de ongelukkig gekozen communicatiestrategie. Verder bewijst Ganzedijk dat bewoners tijd nodig hebben om zich bewust te worden van bevolkingskrimp. Die tijd is niet genomen. Ook laat de evaluatie zien dat een zekere mate van onplanbaarheid hoort bij de aanpak van krimp. Daarmee kunnen andere krimpregio’s leren van Ganzedijk, zowel van het proces als van de uiteindelijke plannen.

Leergeld

In Ganzedijk hebben corporatie, gemeente, provincie en rijk leergeld betaald omdat geen van de partijen zich een nieuwe uitglijder kon permitteren. Met de huidige aanpak is 2,2 miljoen euro gemoeid. Door sloopwoningen voor marktconforme prijzen aan te kopen, draagt de gemeenschap de kosten, terwijl eigenaren, hypotheekverstrekkers en huurders zijn gespaard. De investering per woning is te hoog om dit elders te herhalen.

De projectbespreking van project Ganzedijk is te lezen op renda.

Bron: SEV

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren