Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Subsidie voor waardevol erfgoed

25 oktober 2011

Met de nieuwe subsidieregeling ‘Stimulering herbestemming monumenten’ wil de overheid duurzaam gebruik bevorderen van leegstaande kerken, fabrieken en andere in onbruik geraakte waardevolle gebouwen. Staatssecretaris Zijlstra (OCW) wil op die manier initiatiefnemers van herbestemmingen een steun in de rug te geven. Zij kunnen subsidie krijgen voor een onderzoek naar de haalbaarheid van herbestemming. Ook kan de overheid bijdragen in de kosten om een gebouw tijdens de planvorming provisorisch wind- en waterdicht te maken.

Aan een succesvolle herbestemming gaat heel wat vooraf. Initiatiefnemers zetten zich er vaak jarenlang voor in. Het gaat om complexe, tijdrovende processen met tal van onzekerheden. Al die tijd staan de gebouwen leeg en dreigt verval. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt daarom structureel 2,4 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de subsidieregeling. Hiervan is 1,4 miljoen euro bestemd voor het wind- en waterdicht maken van monumenten en 1 miljoen euro voor haalbaarheidsonderzoeken.

Extra geld

Daarnaast is er eenmalig een bedrag van 1,6 miljoen euro extra beschikbaar voor de haalbaarheidsonderzoeken. Dit bedrag wordt aan de regeling toegevoegd door de ministeries van BZK en OCW omdat de regeling bijdraagt aan de leefbaarheid van krimpgebieden, aandachtswijken en zogenaamde Ortega-gemeenten (Almere, Apeldoorn, Ede Haarlemmermeer en Zoetermeer). Een markant gebouw geeft aan bewoners identiteit. Als het herbestemde pand een nieuwe, publieke functie krijgt, heeft dit een positieve uitwerking op het hele gebied, stelt het ministerie. Het vindt dat herbestemming bijdraagt aan het behoud van het eigen karakter van de omgeving.

Kerken en scholen

De regeling is bedoeld voor gebouwen die zich niet zo makkelijk lenen voor een nieuwe, andere functie. Te denken valt aan kerken, industriële gebouwen, scholen, boerenschuren, kloosters en kastelen. Ook een gebouw dat geen rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument is, kan subsidie krijgen. Het moet dan wel van cultuurhistorisch belang zijn – ook in de optiek van de gemeente. De regeling richt zich op eigenaren, maar voor een haalbaarheidsonderzoek kunnen ook andere belanghebbenden subsidie aanvragen.

Aanvragen kunnen van 1 november 2011 tot en met 30 september 2012 bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed worden ingediend. Daarbij geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren