Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Stimulans bij renoveren via Groenregeling

2 april 2010

De nieuwe Groenregeling, die per 29 maart gewijzigd is, geeft een stevige stimulans aan de realisatie van zeer duurzame utiliteitsgebouwen. Voor zeer ambitieuze nieuwe gebouwen is het voordeel in de nieuwe regeling drie keer zo groot geworden. De mogelijkheden voor duurzaam renoveren zijn nieuw. Het voordeel neemt hierbij toe naarmate er meer energie wordt bespaard. De groenregeling is uitsluitend bedoeld voor de koplopers onder duurzame utiliteitsgebouwen.

Duurzaam renoveren

Geheel nieuw is de categorie duurzame renovatie. Uitgangspunt is daarbij dat door de renovatie de kwaliteit van het gebouw minimaal op nieuwbouwniveau komt en er een sterke verbetering plaatsvindt van de energiekwaliteit. Het bedrag dat groen gefinancierd kan worden, loopt op tot € 600, - per m² en is afhankelijk van de mate van energiebesparing. Projecten met een groenverklaring komen tevens in aanmerking voor de milieu-investering aftrekregeling MIA.

Groenbank

Projecten met een groenverklaring komen in aanmerking voor financiering door een groenbank tegen een rente die gemiddeld één procent lager is. Het bedrag dat groen gefinancierd kan worden is voor zeer duurzame nieuwbouw opgetrokken van €400,- naar €600,- per m². Daarnaast is de beperking tot 5.000 m² per project geheel komen te vervallen. Door de nieuwe groenregeling is het voordeel voor een gemiddeld gebouw van 10.000 m² drie keer groter dan bij de oude regeling.

Kwaliteitseisen

De groenregeling is gericht op de meest ambitieuze koplopers-projecten in Nederland. De eisen voor de nieuwbouw zijn niet gewijzigd. De eisen voor renovatie betreffen het gebruik van duurzaam hout, energie en waterbesparing, aandacht voor de kwaliteit van het binnenmilieu en een lange functionele levensduur van het gebouw. De exacte eisen voor nieuwbouw en renovatieprojecten zijn te vinden op www.agentschapnl.nl/groenbeleggen.

Bron: Bouwwereld

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.