Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Stedelijk ontwerp wint internationale prijs

22 februari 2011

KCAP Architects&Planners heeft samen met Topotek 1 Landschapsarchitecten en Fakton financiële vastgoedregisseurs de prijsvraag ‘Belval Square Mile’ gewonnen. Uit vier internationale teams heeft hun strategisch stedelijk ontwerp voor een gedeelte van de wijk Belval in de Luxemburgse stad Esch-sur-Alzette gewonnen.

Belval, een voormalige hoogovenlocatie van 170 ha, wordt getransformeerd naar een stadswijk. De nieuwe wijk heeft verschillende functies als wonen, werken, onderwijs, wetenschap, vrije tijd en recreatie. De wedstrijd is gericht op een herziening van het masterplan van de ‘Square Mile’, een gebied van tien blokken in het centrum van Belval. Aan de teams is gevraagd de ontwikkeling aan te passen aan de huidige situatie van de vastgoedmarkt en nieuwe stedelijke herontwikkeling. Daarbij diende rekening te worden gehouden met de nieuwste aspecten op het gebied van energie-efficiency en duurzaamheid en de identiteit van het gebied. Belval kenmerkt zich door onderwijs, creativiteit en een industriële omgeving.

Omliggende boulevards

De drie winnaars wijzigen het bestaande masterplan dat op een centrale monumentale as leunt. In hun voorstel willen zij de omliggende boulevards als ruggengraat voor het gebied gebruiken. Door het open karakter van de gebouwen sluit dit beter aan op de omliggende context. Daardoor ontstaat een aantrekkelijke omgeving voor een mix van functies. Daarnaast stelt het winnende ontwerp variëteit in kavels en gebouwtypen voor.

In 2011 moet het masterplan verder ontwikkeld worden. Met de toekenning van de eerste prijs geeft de jury een advies aan Société de développement Agora s.a r.l. et Cie om verdere plannen met KCAP, Topotek 1 en Fakton te bespreken.

Bron: de Architect

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren