Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Somberheid onder corporaties over financieel resultaat

21 mei 2012

Door de toenemende onzekerheid is het vertrouwen onder woningcorporaties in het financieel resultaat, voor het derde kwartaal op rij gedaald. Daarnaast bevindt het aantal verkopen zich op een historisch dieptepunt. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn de politieke discussie over de woningmarkt, de herziening Woningwet en de heffing huurtoeslag.

Dit blijkt uit onderzoek onder 180 woningcorporaties, uitgevoerd door Finance Ideas. Het onderzoek, Corporatie Survey, wordt elk kwartaal uitgevoerd. Hiervoor worden ongeveer zeshonderd financiële corporatiebestuurders en -managers ondervraagd.

Minder vertrouwen

Wat opvalt, is dat financieel bestuurders en managers van corporaties met een klein marktpotentieel minder vertrouwen hebben in de toekomst, waardoor ze minder gaan investeren in vergelijking tot het gemiddelde in de sector. Corporaties met groot marktpotentieel verwachten de komende twaalf maanden minder te investeren en minder te verkopen. Zij zijn hierdoor negatief over de toekomst. De corporaties met een gemiddeld marktpotentieel daarentegen, verwachten meer te investeren en te verkopen. Zij hebben daarom meer vertrouwen in de toekomst.

Herziening Woningwet

Twee belangrijke thema’s die voor een daling zorgen van het vertrouwen binnen corporaties, zijn de herziening van de Woningwet en de huidige politieke discussie over de woningmarkt. In vergelijking tot het eerste kwartaal 2012, wordt daarnaast aan de heffing huurtoeslag een veel zwaarder gewicht toegekend. Corporaties geven het concept van de herziening Woningwet gemiddeld het rapportcijfer 6,0. Momenteel zijn corporaties nog bezig met het vergaren van kennis over de herziening Woningwet, zo blijkt uit het onderzoek. Corporaties die reeds in detail op de hoogte zijn van de herziening geven met 5,5 net een voldoende.

Bron: Finance Ideas en vastgoedmarkt.nl

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren