Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Sloop Kleiburg 22 miljoen euro

30 januari 2012

Het slopen van Bijlmerflat Kleiburg in Amsterdam zal ruim 22 miljoen euro kosten. Dat blijkt uit een brief die het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) stuurde aan de eigenaar van de klassieke flat, woningcorporatie Rochdale.

Ook een verkoop van Kleiburg zal Rochdale veel geld kosten. De woningcorporatie verwacht in dat geval bijna 16 miljoen euro te moeten reserveren voor een boekverlies, herhuisvesting, huurderving en overige kosten. De corporatie is nog steeds in onderhandeling met een consortium, De Flat, dat Kleiburg wil overnemen. Deze groep, met daarin bouwonderneming KondorWessels, heeft een plan ingediend om de flatwoningen casco op de markt te brengen. Kopers zullen een rol spelen in een klusprogramma op televisie, zoals dat eerder het geval was met een woonblok in de Czaar Peterstraat in de hoofdstad.

Het CFV laat Rochdale in de brief weten te kunnen leven met het slopen van het gebouw, al waren eerder afspraken gemaakt over een grootscheepse renovatie van Kleiburg. Volgens het fonds heeft Rochdale alles in het werk gesteld om Kleiburg te behouden.

Van het Rijk hoeft geen bijdrage te worden verwacht om de flat te redden, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten na een verzoek van stadsdeel Zuidoost. Het ministerie heeft er, mochten partijen er niet uitkomen, gewoonweg geen geld voor.

Nog bewoond

Inmiddels zijn nog vijf woningen bewoond in de verder verlaten flat. Voor twee huishoudens is Rochdale een uitzettingsprocedure begonnen. Twee huishoudens zijn bezig met een verhuizing en het laatste huishouden zal nog één keer vervangende woonruimte worden aangeboden. De corporatie verwacht rond de zomer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van Kleiburg.Verscheidene instellingen zijn in de bres gesprongen voor de in 1970 opgeleverde flat. De erfgoedvereniging Heemschut noemt Kleiburg van grote, stedenbouwkundige waarde. “Ook is het gebouw een goede illustratie van de sociale en stedenbouwkundige idealen die ten grondslag lagen aan de Bijlmer”, aldus de vereniging.

Lees meer over de ontwikkelingen rond Bijlmerflat Kleiburg in het dossier op renda.nl.

Bron: Het Parool

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren