Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Renovatie Torenflat Zeist wint Europese prijs

24 november 2009

TILBURG - In opdracht van woningcorporatie SGBB uit Hoofddorp hebben Frowijn De Roos Architecten uit Zeist, Paul Hardonk Bouw uit Deventer en Kremers Aluminium uit Tilburg op innovatieve wijze de Torenflat met 484 woningen aan de Laan van Vollenhove in Zeist ingrijpend gerenoveerd. Hiermee hebben ze, na de Benelux voorronde van de Aluminium in Renovatie Award 2009, ook de prestigieuze Europese Prijs voor Energie Efficiënt renoveren in de categorie woningbouw gewonnen.

De European Aluminium Award 2009 had als thema de toepassing van aluminium in renovatie. De internationale jury, onder voorzitterschap van prof. Jan Brouwer, vond uit 31 nominaties uit alle EU-landen deze Nederlandse inzending het meest aansprekend op het terrein van Energie Efficiëntie in de woningbouw. Op 18 november jl. werd de prijs in het Europees Parlement aan de betrokken partijen bij het project uitgereikt.

 

Door koudebruggen en enkel glas hadden deze woningen voorheen een energielabel F. Door een nieuwe geïsoleerde schil uit glas en aluminium om het 19 verdiepingen hoge gebouw te maken, is niet alleen de uitstraling en het wooncomfort verbeterd, maar ook het woongenot vergroot en de woonlasten van de bewoners enorm verlaagd. De woningen hebben nu een energielabel C. Door de renovatie wordt per jaar een CO2-reductie bereikt van 290 ton (290.000 kg).

 

Dit project is zeer duurzaam doordat de levensduur van de flat met minimaal 30 jaar is verlengd, het energieverbruik sterk omlaag gaat, maar ook door de nagenoeg volledige herbruikbaarheid van aluminium op termijn.

 

De jury meent dat hiermee met een minimale investering een maximaal sociaal-economisch resultaat is behaald. Ook spreekt ze haar waardering uit voor de vernieuwende toepassing van technieken, waardoor elke woning binnen een dag geheel gerenoveerd werd en bewoners tijdens de verbouwing dus gewoon in hun eigen woning konden blijven wonen. De jury sluit haar beoordeling af met: "een uitmuntende prestatie en een voorbeeld voor toekomstige energie-efficiënte renovaties van appartementencomplexen van dit type over de hele wereld."

 

In nummer 4 van het vakblad Renovatie kunt u een uitgebreid artikel lezen over het project in Zeist. Lees er hier meer over.

 

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.
Ga je mee op First Date?

Laat je verleiden!
Kom naar onze First Date op:
3 feb 15.30u.

Gratis webinar

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren