Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Rekentool voor inzicht milieueffecten

24 oktober 2011

Het onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft en W/E adviseurs introduceren GPR Onderhoud, een rekeninstrument voor vastgoedbeheerders en bouw- en onderhoudsbedrijven dat inzicht geeft in de milieueffecten van onderhoud. Het feit dat GPR Onderhoud ontstaan is uit een samenwerking van diverse marktpartijen maakt het product uniek in haar soort.

De afgelopen jaren is het aanbesteden van onderhoudswerk behoorlijk veranderd. Het gaat niet alleen meer om de laagste prijs, er wordt vaker aangestuurd op kwaliteit en duurzaamheid. Ook aandacht voor klimaat, CO2 en bredere duurzaamheidsaspecten spelen een steeds grotere rol. Met GPR Onderhoud is nu een hulpmiddel voorhanden voor het opstellen van onderhoudsscenario’s, waarbij rekening gehouden wordt met het milieu.

Mogelijkheden

GPR Onderhoud maakt de milieueffecten van onderhoud zichtbaar en berekent hiervoor een gewogen score, de zogenoemde schaduwprijs. Tevens is het een instrument waar men onderhoudsscenario’s mee kan optimaliseren (waar zitten de relevante verbeteropties?), kan vergelijken (welk scenario scoort het best?) en kan benchmarken (hoe scoort een scenario ten opzichte van gemiddeld in Nederland?).

Voor een optimale beslissing kunnen de resultaten uitgebreid worden met de energetische en gezondheidskundige kwaliteit en de investeringskosten per scenario. Met deze resultaten kan men op zoek gaan naar de minst milieubelastende en meest kostenefficiënte oplossing. Het programma is hiermee een wezenlijke schakel in prestatie- en resultaatgericht werken en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Demoversie

Het instrument is ontstaan uit een samenwerking tussen verschillende marktpartijen, opdrachtgevers en opdrachtnemers, en is ontwikkeld door TU Delft/OTB en W/E adviseurs. De initiatiefnemers hebben zich verenigd in de Stichting GPR Onderhoud. Online kan toegang tot een demoversie aangevraagd worden van GPR Onderhoud.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren