Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Regelgeving redt gebouwen in Italië

9 april 2009

DEN HAAG - Door de aardbeving in Italië zijn zo'n 15 gebouwen beschadigd. Maar de verbeterde regelgeving voor nieuwbouw en renovatie heeft een aantal gebouwen gered.

De beelden uit het rampgebied laten een groot contrast zien tussen oude gebouwen die volledig zijn ingestort en andere constructies die nauwelijks gehavend zijn. Dat komt doordat de regelgeving voor nieuwbouw en renovatie aanzienlijk is aangepast. Nieuwbouw in Italië is sterk genoeg om een aardbeving zoals in de Abruzzen, met een sterkte van ongeveer 6 op de schaal van Richter, te doorstaan. Traditioneel gebouwde constructies gaan echter compleet tegen de vlakte. Zij hebben geen behoorlijke fundering. De bouwmuren zijn zonder verbreding vanaf 1 meter onder de grond opgetrokken en worden door de bodem op hun plaats gehouden. Bij een aardbeving wordt de basis onder de bouwmuren weggeslagen. Daar komt bij, dat de vloeren in oude gebouwen onvoldoende stijf zijn en constructief niet met de bouwmuren zijn verbonden.

 

Behoorlijke eisen

Volgens de recente bouwregelgeving moeten zulke gebreken bij renovatie worden verholpen. Nieuwbouw moet tegenwoordig aan behoorlijke eisen voldoen voor wat betreft sterkte, stijfheid en stabiliteit. De Italianen proberen op die manier de schade door aardbevingen te beperken. Hoewel de meeste gebouwen nog steeds 'kaartenhuizen' zijn, begint het beleid zijn vruchten af te werpen. Dat was bij de aardbeving in de Abruzzen merkbaar. De meest kwetsbare gebouwen staan in de binnensteden. Het centrum van de stad L' Aquila dateert uit de dertiende eeuw en is in 1703 ook door een aardbeving getroffen. Van wat nog overeind stond, is nu nog een deel verloren gegaan. De aardbeving vond plaats op 100 kilometer ten noordoosten van Rome. Het is de ergste aardbeving in Italië in dertig jaar. Gisteren en vannacht volgden hevige naschokken. Het aantal doden is opgelopen tot boven de 275, zo'n 30 mensen worden vermist en circa 28.000 inwoners zijn dakloos.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren