Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Protocol beoordeling buitenspouwbladen

29 juli 2011

Voor het beoordelen van de constructieve veiligheid van buitenspouwbladen, komt vanaf begin 2012 een protocol beschikbaar. Het protocol richt zich vooral op woningbouwcomplexen die bestaan uit naoorlogse flats.

Aanleiding voor het opstellen van het protocol door SBR is een aantal incidenten met instortend metselwerk, en het daarop volgende bericht van de VROM-Inspectie (medio 2010) dat gemeenten en gebouweigenaren onvoldoende aandacht hebben voor de risico’s van verouderde gevels.

Probabilistische wijze

Met het te ontwikkelen protocol kunnen opdrachtgevers de constructieve veiligheid van spouwmuren laten beoordelen, in relatie tot de verwachte exploitatieperiode van het betreffende object. Om de kosten van de beoordeling te beperken, wordt de betrouwbaarheid van deze gevels op probabilistische wijze getoetst. Dit is mogelijk dankzij door VROM-Inspectie ter beschikking gestelde inspectierapporten.

“Vooral naoorlogse flats met kopgevels van doorgaand metselwerk die tot en met de jaren zeventig zijn gebouwd, waar de spouwankers door corrosie aangetast zijn, vormen een risico. Met het nieuwe protocol zijn gebouweigenaren beter in staat om de constructieve veiligheid van deze kopgevels te beoordelen”, aldus Wim Verburg, projectmanager bij SBR.

Uniform toetsen

Met het nieuwe protocol kan de constructieveiligheid van kopgevels van doorgaand metselwerk in Nederland op een uniforme wijze worden getoetst. Verburg: “Dit komt ten goede aan de veiligheid van het publieke domein in Nederland, beperkt de kosten van inspectie van deze gevels en maakt het de eigenaren van deze complexen mogelijk om de kosten van beheer en onderhoud te beheersen.”

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren