Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Prijs voor daglicht

29 april 2011

Het Franse architectenduo Lacaton & Vassal is dit jaar de winnaar van de Daylight and Building Component Award. De prijs, die jaarlijks door de Velux en Villum Foundations wordt uitgereikt, bestaat uit een subsidie van 100 euro. Voor Lacaton & Vassal is de prijs een erkenning voor de jarenlange toewijding aan daglicht in hun werk.

Anne Lacaton (55) en Jean-Philippe Vassal (57) zijn de eigenaars van Lacaton & Vassal, een architectenbureau dat ze samen in 1987 hebben opgericht. In hun ontwerpen zijn de kwaliteit van daglicht, het energieverbruik en de low budget economie in een humanistische en esthetisch overtuigende wijze in balans, volgens de jury. “De renovatie van sociale woningen heeft een economisch voordeel ten opzichte van het afbreken van bestaande gebouwen”, volgens Jean-Philippe Vassal. “Het renoveren van bestaande gebouwen blijft altijd rendabeler dan het bouwen van nieuwe. Er zit zo veel potentieel in de renovatie van een goed en solide gebouw. Tegelijkertijd wordt de hele omgeving getransformeerd in een nieuwe en uitnodigende wijk.”

Nieuwe manieren

Lacaton en Vassal worden vooral geïnspireerd door gebouwen met grote open ruimtes zoals hangars, magazijnen, grote broeikassen en supermarkten. Binnen deze structuren hebben zij nieuwe manieren gevonden om standaard bouwsystemen te gebruiken om de oude gebouwen te transformeren. Door meer licht in de gebouwen te brengen, zoveel mogelijk muren te verwijderen, een betere akoestiek te creëren en glas te gebruiken als extra gevel, zijn ze erin geslaagd zowel particuliere als grote openbare projecten een tweede leven te geven. De Daylight and Building Component Award wordt jaarlijks toegekend aan een individu of groep personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van begrip voor het belang van daglicht. De prijs wordt sinds 1980 uitgereikt.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren